Annons

Stor demonstration mot spanska rättsprocesser

Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont och andra självständighetsivrare i regionen får frätande kritik av Barcelonas borgmästare Ada Colau.

Men på Barcelonas gator fördömde flera hundratusen människor rättprocesserna mot de avsatta katalanska ledarna.

Bild:TT

Människomassorna krävde omedelbar frigivning av dem som häktats i Madrid och ett slut på domstolarnas prövning av riksåklagaren José Manuel Mazas begäran om åtal. Demonstranter som samlats utanför regionparlamentet i Barcelona ropade "Frihet!" och viftade med katalanska självständighetsflaggor och bar plakat med texten "SOS Demokrati".

Enligt polisen deltog cirka 750.000 människor i protesten i Barcelona.

"Det är en sorglig situation. Politikerna har inte gjort sitt jobb", säger Robert Muni, som deltog i demonstrationen med sina barn.

Men borgmästare Ada Colau är inte fullt lika imponerad av Puigdemont och andra rannsakade.

"De har provocerat fram spänningar och utropat en ensidig självständighetsförklaring som allmänheten inte vill ha", säger hon vid ett möte med partimedlemmar.

"De har lurat befolkningen för egna intressen", fortsatte hon bara timmar innan demonstrationerna skulle inledas.

Colau är emot att utropa självständighet från Spanien men har sagt sig vara för en öppen folkomröstning i frågan. En omröstning hölls den 1 oktober, men den förklarades olaglig av spanska författningsdomstolen.

Ada Colau anklagar sina motståndare för att ha kastat Spanien in i en politisk kris som resulterat i en "katastrof".

Puigdemont själv, som är i Belgien och hittills har vägrat infinna sig i domstol i Madrid, talade i katalansk tv:

"Fast en del av oss är långt borta från er och andra är i fängelse har vi ett tillfälle att uttrycka högt och klart att vi vill ha frihet och demokrati", sade han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?