ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stor brist på lastbilschaufförer

  • Foto: Colourbox

Det råder stor brist på lastbilschaufförer i Sverige. 7.000 nya förare behöver åkerierna det närmaste året. Åkerier tvingas tacka nej till körningar eftersom de saknar personal, skriver SVT Nyheter.

Lasse Holm, projektledare på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd Tya, beskriver bristen som historisk och något näringen "aldrig sett förut". Tio år fram i tiden behövs 50.000 nya lastbilschaufförer, enligt organisationen.

Anledningen till att det finns för få lastbilschaufförer är att gymnasieskolornas transportprogram har haft svårt att locka nya elever. Samtidigt har Arbetsförmedlingen haft problem med sin arbetsmarknadsutbildning som rör lastbilschaufförer, enligt SVT.

Många som har jobbat extra som lastbilschaufförer har inte tagit ett yrkeskompetensbevis, vilket nu är obligatoriskt inom EU.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer