1515

Stor brist på arbetskraft i tre av fyra yrken

Det är fortsatt stor brist på arbetskraft och det närmaste året kommer det att vara brist på personal i tre av fyra yrken. Störst är bristen på utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT samt bygg.

Det råder stor brist på byggarbetskraft.
Det råder stor brist på byggarbetskraft.Foto:FREDRIK PERSSON / TT, Fredrik Persson

Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen, enligt ett pressmeddelande.

"Det är mycket stor brist på arbetskraft och svårigheterna att hitta rätt kompetens hämmar företagens tillväxt", säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

De yrken som kommer att vara hetast på arbetsmarknaden ett år framåt domineras av jobb som kräver utbildning, minst gymnasiekompetens eller längre utbildningar. Här finns civilingenjörsyrken, förskollärare, sjuksköterskor, ingenjörer och tekniker, IT-specialister och läkare. Elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor och flera bygg- och anläggningsyrken är också hett eftertraktade.

Bland de yrken där det kommer att vara svårare att få jobb det närmaste året återfinns många med lägre utbildningskrav, till exempel handpaketerare, vaktmästare, telefonister, butikssäljare och bensinstationspersonal. När det gäller yrken på högskolenivå är arbetsmarknaden kärvare för till exempel banktjänstemän, finansanalytiker, journalister och chefssekreterare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?