ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stor brist på arbetskraft i tre av fyra yrken

  • Det råder stor brist på byggarbetskraft. Foto: FREDRIK PERSSON / TT, Fredrik Persson

Det är fortsatt stor brist på arbetskraft och det närmaste året kommer det att vara brist på personal i tre av fyra yrken. Störst är bristen på utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT samt bygg.

Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen, enligt ett pressmeddelande.

"Det är mycket stor brist på arbetskraft och svårigheterna att hitta rätt kompetens hämmar företagens tillväxt", säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

De yrken som kommer att vara hetast på arbetsmarknaden ett år framåt domineras av jobb som kräver utbildning, minst gymnasiekompetens eller längre utbildningar. Här finns civilingenjörsyrken, förskollärare, sjuksköterskor, ingenjörer och tekniker, IT-specialister och läkare. Elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor och flera bygg- och anläggningsyrken är också hett eftertraktade.

Bland de yrken där det kommer att vara svårare att få jobb det närmaste året återfinns många med lägre utbildningskrav, till exempel handpaketerare, vaktmästare, telefonister, butikssäljare och bensinstationspersonal. När det gäller yrken på högskolenivå är arbetsmarknaden kärvare för till exempel banktjänstemän, finansanalytiker, journalister och chefssekreterare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies