Annons

”Stoppa kvoteringen av medelålders män”

Rekryteringsjättar som Egon Zehnder befäster gubbigheten på börsen. Affärsmodellen skapar nämligen ett incitament för skev köns- och åldersfördelning.

Det säger psykologen Shahab Sayardoust, och flera röster efterlyser förnyelse i en konservativ bransch.

Shahab Sayardoust, legitimerad psykolog som driver Omino, en firma som arbetar med utvärderingar i rekryteringssammanhang.
Shahab Sayardoust, legitimerad psykolog som driver Omino, en firma som arbetar med utvärderingar i rekryteringssammanhang.

”Det är dags att sätta stopp för kvoteringen av vita medelålders män som är äldre än 55 år och som redan har gjort karriär.”

Bakom den svadan står Shahab Sayardoust, legitimerad psykolog som driver Omino, en firma som arbetar med utvärderingar i rekryteringssammanhang.

Di har i flera artiklar berättat om de stora, i flera fall internationella, bolag som dominerar rekryteringen av toppchefer och styrelseledamöter inom svensk industri.

Branschledaren Egon Zehnder pekas inte bara ut för sina kontroversiella affärsmetoder, där samma chefer rekryteras om och om igen av samma firma, på uppdragsgivarens bekostnad.

Di har också beskrivit en skev könsfördelning i själva bolaget.

Egon Zehnder har två dotterbolag registrerade i Sverige. Den ena styrelsen består enbart av män och i den andra sitter en kvinna bland tre män. Av bolagets elva konsulter i Sverige är endast tre kvinnor.

”Risken är att deras nätverk är homogena”, sa Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz tidigare till Di.

Shahab Sayardoust stämmer in i den kritiken:

”Du har ett antal bolag som består till nästan 100 procent av män, och de agerar grindvakt inom det svenska näringslivet.”

Flera andra problem bromsar moderniseringen av näringslivets toppskikt.

”De får ofta betalt efter hur stort arvodet är”, säger Shahab Sayardoust om rekryterarna.

”Eftersom det finns en betydande löneskillnad mellan kvinnor och män, så skapar det ett incitament för att tillsätta män.”

Det skapar i sig motsättningar, som diskriminerar både kvinnor och yngre sökande.

”De som ska göra en objektiv bedömning har ett incitament att ta in den högst betalda kandidaten. Det brukar i regel vara medelålders vita män”, säger han.

”De tjänar mer på de här männen än på andra kandidater.”
Äldre kandidater prioriteras dessutom, eftersom de ses som säkra kort. De behöver därmed inte behöver kontrolleras lika noggrant.

”Ju fortare du får en person på plats, desto snabbare kan du fakturera”, säger Shahab Sayardoust.

Therese Reinfeldt har arbetat med rekrytering på både den internationella storspelaren Heidrick & Struggles och på regeringskansliet.

”Det är en extrem konservativ bransch”, säger Therese Reinfeldt som i dag är hon delägare i rekryteringsfirman Stardust Search.

”Det finns ett ointresse mot att följa med i tiden och att arbeta på nya sätt.”

Det gör att många rekryterare begränsar sig till att enbart bedöma meritförteckningar och att lita på magkänsla, i stället för att göra en mer omfattande analys av företagets kultur och kandidatens förmåga, kapacitet och långsiktiga potential.

En sådan metodik riskerar dock att stänga ute kvinnor och yngre kandidater, som kan besitta rätt egenskaper för ett chefsjobb, men som inte möter hela kravprofilen, resonerar hon.

”Ska du bli en långlivad vd i dagens snabbrörliga värld så måste du vara en person som snabbt kan anpassa dig till nya förutsättningar, och vara nyfiken på nya trender och tekniker. Förmågan att få med sig andra och att hela tiden förändras blir alltmer avgörande”, säger Therese Reinfeldt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera