Annons

”Stoppa kvoteringen av medelålders män”

Rekryteringsjättar som Egon Zehnder befäster gubbigheten på börsen. Affärsmodellen skapar nämligen ett incitament för skev köns- och åldersfördelning.

Det säger psykologen Shahab Sayardoust, och flera röster efterlyser förnyelse i en konservativ bransch.

Shahab Sayardoust, legitimerad psykolog som driver Omino, en firma som arbetar med utvärderingar i rekryteringssammanhang.
Shahab Sayardoust, legitimerad psykolog som driver Omino, en firma som arbetar med utvärderingar i rekryteringssammanhang.

”Det är dags att sätta stopp för kvoteringen av vita medelålders män som är äldre än 55 år och som redan har gjort karriär.”

Bakom den svadan står Shahab Sayardoust, legitimerad psykolog som driver Omino, en firma som arbetar med utvärderingar i rekryteringssammanhang.

Di har i flera artiklar berättat om de stora, i flera fall internationella, bolag som dominerar rekryteringen av toppchefer och styrelseledamöter inom svensk industri.

Branschledaren Egon Zehnder pekas inte bara ut för sina kontroversiella affärsmetoder, där samma chefer rekryteras om och om igen av samma firma, på uppdragsgivarens bekostnad.

Di har också beskrivit en skev könsfördelning i själva bolaget.

Egon Zehnder har två dotterbolag registrerade i Sverige. Den ena styrelsen består enbart av män och i den andra sitter en kvinna bland tre män. Av bolagets elva konsulter i Sverige är endast tre kvinnor.

”Risken är att deras nätverk är homogena”, sa Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz tidigare till Di.

Shahab Sayardoust stämmer in i den kritiken:

”Du har ett antal bolag som består till nästan 100 procent av män, och de agerar grindvakt inom det svenska näringslivet.”

Flera andra problem bromsar moderniseringen av näringslivets toppskikt.

”De får ofta betalt efter hur stort arvodet är”, säger Shahab Sayardoust om rekryterarna.

”Eftersom det finns en betydande löneskillnad mellan kvinnor och män, så skapar det ett incitament för att tillsätta män.”

Det skapar i sig motsättningar, som diskriminerar både kvinnor och yngre sökande.

”De som ska göra en objektiv bedömning har ett incitament att ta in den högst betalda kandidaten. Det brukar i regel vara medelålders vita män”, säger han.

”De tjänar mer på de här männen än på andra kandidater.”
Äldre kandidater prioriteras dessutom, eftersom de ses som säkra kort. De behöver därmed inte behöver kontrolleras lika noggrant.

”Ju fortare du får en person på plats, desto snabbare kan du fakturera”, säger Shahab Sayardoust.

Therese Reinfeldt har arbetat med rekrytering på både den internationella storspelaren Heidrick & Struggles och på regeringskansliet.

”Det är en extrem konservativ bransch”, säger Therese Reinfeldt som i dag är hon delägare i rekryteringsfirman Stardust Search.

”Det finns ett ointresse mot att följa med i tiden och att arbeta på nya sätt.”

Det gör att många rekryterare begränsar sig till att enbart bedöma meritförteckningar och att lita på magkänsla, i stället för att göra en mer omfattande analys av företagets kultur och kandidatens förmåga, kapacitet och långsiktiga potential.

En sådan metodik riskerar dock att stänga ute kvinnor och yngre kandidater, som kan besitta rätt egenskaper för ett chefsjobb, men som inte möter hela kravprofilen, resonerar hon.

”Ska du bli en långlivad vd i dagens snabbrörliga värld så måste du vara en person som snabbt kan anpassa dig till nya förutsättningar, och vara nyfiken på nya trender och tekniker. Förmågan att få med sig andra och att hela tiden förändras blir alltmer avgörande”, säger Therese Reinfeldt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?