1515
Annons

Stoltenberg: Turkiet stoppar inte Sverige

Turkiet kommer inte att stoppa ett svenskt inträde i Nato. Det säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en pressträff.

Beskedet kommer efter att Turkiets utrikesminister pekat ut Sverige som ett större problem än Finland när det kommer till en Natoansökan.

Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg.Foto:Yves Herman

På söndagen fortsatte utrikesministrarna för de 30 Natoländerna sina överläggningar i Berlin. Efteråt höll Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock en pressträff tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som deltog på länk från Bryssel.

”Turkiet har gjort klart att deras avsikt inte är att blockera medlemskap. Jag tror att vi kommer att kunna hantera frågorna de lyft utan att fördröja processen. Jag tror fortfarande på en snabb och smidig process”, säger Stoltenberg.

Tidigare under söndagen höll den turkiska utrikesministern Mevlüt Cavusoglu en presskonferens på sitt hotell i Berlin. Han fick då frågor om Turkiets motstånd mot en Natoansökan från Finland och Sverige, och pekade enligt den turkiska tv-kanalen TRT ut Sverige som problemet.

”De var mer provokativa”, enligt Cavusoglu.

”Den finska utrikesministern är väldigt respektfull mot vår position men vi ser inte samma sak från den svenska sidan”, fortsätter han.

Utrikesministern tog också upp avbrutna leveranser av försvarsmateriel från de nordiska länderna, något han säger att det måste bli ändring på. 

Under lördagen deltog Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på mötet, och uppdaterade då Nato om ländernas beslutsprocesser.

”Finland och Sverige är Natos närmaste partner. Beslutar de sig för att ansöka om medlemskap vore det ett historiskt ögonblick. Deras medlemskap skulle stärka vår gemensamma säkerhet, demonstrera att Nato är en öppen organisation och att aggressioner inte betalar av sig”, säger Stoltenberg vid pressträffen.

Generalsekreteraren uppgav också att försvarsalliansen ser över möjligheterna att kunna erbjuda Sverige och Finland säkerhetsgarantier under perioden mellan ansökan och godkänt medlemskap.

”Vi kommer att undersöka olika sätt att erbjuda säkerhetsgarantier inklusive ökad Natonärvaro i regionen”, säger Stoltenberg.

Annalena Baerbock avslutade sitt anförande med ett tydligt besked:

”Sverige och Finland, om ni är redo så är vi redo.”

Turkiet, Finland och Sverige hade under lördagen ett gemensamt möte, där man tog upp president Recep Tayyip Erdogans anklagelser om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.

Samtal ska fortsätta med respektive lands diplomater framöver, meddelade Ann Linde efter mötet.

När Finlands president Sauli Niinstö och statsminister Sanna Marin på söndagen höll en presskonferens där de meddelade att Finland kommer att söka medlemskap så uttryckte presidenten viss förvåning över den turkiska linjen.

”Jag är helt ärligt lite förvirrad. När jag hade en telefonsamtal med Erdogan för en månad sedan tog han själv upp att om Finland ansöker om Natomedlemskap så kommer vi behandla det förmånligt. Jag tackade honom, och han tog emot det.”

”Jag tror att det vi behöver nu är ett väldigt rakt svar. Jag är beredd att ha en ny diskussion med president Erdogan om de problem han tagit upp”, säger Sauli Niinistö.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?