ANNONS:
Till Di.se

Stoltenberg talar emot FN-konvention

  • Foto: TT

Nato är emot FN-konventionen om kärnvapenförbud, slår försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg fast i sitt tal på Folk och försvars konferens i Sälen.
Den svenska regeringen är splittrad i frågan om att skriva på konventionen.

Stoltenberg säger att Nato är för en värld utan kärnvapen och för nedrustning. Men det kan inte uppnås genom FN-konventionen som innebär ett förbud.

"För att uppnå en värld utan kärnvapen går vägen via ömsesidig nedrustning", säger Stoltenberg och framhåller att konventionen inte garanterar någon sådan nedrustning, bland annat på grund av att den inte är knuten till fastslagna kontroller som kan säkra att verklig nedrustning sker.

Han gör klart att Nato förmåga bygger på en kombination av konventionella vapen och kärnvapen.

"Vår avskräckning bygger på kärnvapen", säger Stoltenberg och säger att han inte tror att världen blir säkrare om Nato skrotar sina kärnvapen och Kina och Ryssland har sina kvar.

Häromdagen krävde vice statsminister Isabella Lövin (MP) i en debattartikel att Sverige ska skriva under konventionen, något som också utrikesminister Margot Wallström (S) har varit inne på. Regeringen har dock lagt frågan på is ett tag genom att låta en utredare går igenom fördelar och nackdelar med att skriva på avtalet. Utredningen ska vara klar först efter valet i höst.

Stoltenberg sade i en intervju Dagens Nyheter i helgen att en svensk underskrift på avtalet kan få konsekvenser för samarbetet med Nato, med undertexten att det inte vore gynnsamt för Sverige.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies