1515
Annons

Stoltenberg: Regeringens besked till Turkiet välkomna

Natos generalsekretare Jens Stoltenberg välkomnar signalerna från svenska regeringen att vapenexport till Turkiet skulle bedömas på ett annat sätt om Sverige var en del av Nato. 

Stoltenberg och Andersson vid presskonferensepå Harpsund på måndagen.
Stoltenberg och Andersson vid presskonferensepå Harpsund på måndagen.Foto:Henrik Montgomery/TT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg diskuterade Sveriges och Finlands Natoansökan, den ryska aggressionen och Europas säkerhet med statsminister Magdalena Andersson (S) över en lunch på måndagen. 

Den efterföljande pressträffen var helt inriktad på den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans krav för att acceptera Sverige som Natomedlem. 

Magdalena Andersson pekar vid pressträffen på två frågor som är relevanta för det turkiska beslutet. Det ena är beskedet i den svenska utrikesdeklarationen från utrikesminister Ann Linde (S) att ett Natomedlemskap kan påverka tillämpningen av lagarna när det kommer till svensk vapenexport. Det andra är en hårdare terrorlagstiftning, där den senaste förändringen träder i kraft den 1 juli. 

”Vi är väldigt beslutsamma i vår kamp mot terrorismen”, säger Magdalena Andersson och påpekar att samtalen med Turkiet pågår.
”Min ambition är att de här frågorna ska kunna lösas”, säger Magdalena Andersson vidare med anledning av det turkiska motståndet. 

Jens Stoltenberg beskriver att Nato arbetar i nära kontakt med såväl Sverige och Finland som Turkiet. 

”Jag välkomnar att Sverige redan har börjat ändra sin terrorismlagstiftning och att Sverige kommer att försäkra att det legala regelverket för vapenexport, kommer att reflektera en framtid som Natomedlem med nya åtaganden mot Natoallierade”, säger Jens Stoltenberg och kallar beskeden för viktiga.

Nato har ökat närvaron och övningarna i regionen, påpekar Stoltenberg vidare, och Sverige och Finland har en viktig del. I år är Sverige värd för Natos årliga marinövning Baltops, som just nu pågår, konstaterar han.
”Sveriges och Finlands säkerhet spelar roll för Nato”, säger han och påminner om det stora stöd som Sverige och Finlands ansökningar har i Natokretsen. 

 

Innehåll från Free2 Move HoldingAnnons

Stoppa slöseriet i fastigheter

Nordic SME-listade Free2Move Holding AB är en snabbväxande koncern specialiserad på att avsevärt förbättra fastigheters driftnetto. Med ett banbrytande angreppssätt kan investeringens återbetalningstid bli så kort som sex månader. 

Det är möjligt genom att investera i och utveckla entreprenörsdrivna bolag inom förnybar energi och ny teknik i syfte att stoppa resursslöseri och onödiga CO2-utsläpp i fastighetsdriften. 

Free2Move är på väg att bli en ledande aktör inom hållbar fastighetsförvaltning genom att växa organiskt och göra strategiska förvärv i förnybar energi och ny teknik.

– Att förbättra fastigheters driftnetto blir alltmer aktuellt i tider av stigande räntor och inflation. Med kompetens och lösningar från oss installeras förnybara energikällor, vilka ger en effektiv styrning som garanterar kunden stora besparingar. En av de största är energiförbrukningen, säger Leif Syrstad, koncern-vd.

Snabb lönsam tillväxt

Energimarknaden är i stor omvandling. Och de underliggande drivkrafterna för långsiktig tillväxt är stark, främst drivet av anpassningar till klimatförändringen, rekordhöga energipriser, utvecklingen inom smarta byggnader, och ett ökande upprustningsbehov av befintligt fastighetsbestånd. 

– För att lyckas skapar vi organisk tillväxt där dotterbolagens erbjudanden – kompetens, produkter och tjänster – kombineras eller säljs var för sig. Efterfrågan på solceller, energilagring och laddstolpar från vårt dotterbolag Solortus, ökar starkt, säger Syrstad.  

Omedelbar effekt

Free2Moves lösning för driftoptimering ger omedelbar effekt, vilket säkerställer en kort återbetalningstid på cirka 6 månader. I en strukturerad process hjälps kunden att analysera vilka åtgärder som bör göras, tex hur energiproduktionen ska ske och vilka källor som ska användas. Därefter kopplas driften upp och styrs på distans. 

– Ett exempel är en fastighet på 8 000 kvm, där kunden sparat cirka 300 000 kWh under 5 månader. Detta genom att kontrollera styrsystemen för optimerad drift av ventilation och värme, säger Syrstad. 

Fakta:

Free2Move Holding AB, baserat i Stockholm, är ett koncernbolag där Free2Move AB, Solortus AB, Sydvent AB samt det Malaysiabaserade utvecklingsbolaget Sensmaster ingår.

Besök Free2 Move Holding ABs hemsida. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Free2 Move Holding och ej en artikel av Dagens industri

Brittiska finansministern: ”Det kommer mera”

Den nya regeringen i Storbritannien rivstartar med flera ofinansierade skattesänkningar. Och det kommer mera, lovar finansminister Kwasi Kwarteng. 

Foto:Jessica Taylor

Den nytillträdda brittiska regeringen avtäckte på fredagen delar av sin ekonomiska politik. Paketet innehöll den mest expansiva budgeten i Storbritannien på 50 år. 

Marginalskatten för höginkomsttagare sänks från 45 till 40 procent och den inkomstskatt som alla betalar sänks med en procentenhet, från 20 till 19 procent. Budgeten ökar Storbritanniens lånebehov kraftigt.

I en intervju med BBC på söndagen säger den nye finansministern Kwasi Kwarteng att det inte är den sista skattesänkningen. 

”Det kommer mera. Vi har bara varit här i 19 dagar. Jag vill se att det brittiska folket, under det kommande året, får behålla mer av sin inkomst”, säger han. 

Marknaden reagerade negativt på budgeten. Pundet föll och räntorna på statspapper steg. 

”Jag kommenterar inte marknadsrörelser”, säger Kwasi Kwarteng till BBC. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera