1515
Annons

Stoltenberg: Nato skalar upp i östra Europa

Natos militära närvaro i östra Europa kommer öka till en fullskalig styrka redo att stå upp mot en invaderande armé, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med The Daily Telegraph.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Han kallar det en ”fundamental omvandling” av Nato för att kunna hantera de långsiktiga konsekvenserna av Putins krig i Ukraina.

”Det här är redan påbörjat. Vi måste försäkra oss om att vi fortsatt är redo, i en farligare värld, att skydda och försvara alla Nato-allierade.”

Före invasionen hade Nato mindre styrkor i länder som Estland och Lettland.

Rent formellt skissas redan planerna av Natos befälhavare inför toppmötet i Madrid i slutet av juni. Där ska medlemsländerna kunna fatta beslut i frågan. Stoltenberg kallar det en ”återstart” av hela försvarsalliansen.

”Nato måste anpassa sig till den nya verkligheten. Och det är exakt vad vi håller på med.”


Ericssons nya struktur bådar gott

Två affärsområden bakas samman och ett helt nytt formeras när Börje Ekholm stuvar om i koncernstrukturen och petar tidigare toppchefer. 

Samtidigt lyser kostnadsbesparingarna och omstruktureringskostnaderna med sin frånvaro. Det bådar riktigt gott. 

Foto:Alexander Farnsworth

Om det är någonting företagsledare i jättebolag har en förkärlek för är det svulstiga kostnadsbesparingar, som serveras med ännu svulstigare omstruktureringskostnader. För Ericsson har dessa omstruktureringskostnader historiskt varit vardagsmat, men när koncernstrukturen nu ritas om för första gången sedan fjärde kvartalet 2017 lyser dessa med sin frånvaro. På så sätt framstår beskedet snarare som en mjuk än en hård omorganisation. Poängen verkar inte ligga i att driva ut kostnader, utan att skapa förutsättningar för tillväxt genom en mer strategiskt följsam struktur. 

Ibland framstår ändringar i koncernstrukturer som en dålig ursäkt för att ge konsulter överdrivet betalt för att komma på dåliga namn, men i det här fallet finns det poänger.

Managed Services slås samman med Digital Services, som bildar Cloud Software and Services. Börje Ekholm har misslyckats med att vända den kroniska förlusthärden Digital Services och affärsområdeschefen Jan Karlsson petas nu när i stället Per Narvinger plockas över från det viktigaste affärsområdet Networks för att leda den sammanslagna verksamheten. 

Managed Services chef Peter Laurin är sedan tidigare klar för toppjobbet som vd för Investors onoterade guldägg Piab. De två affärsområdena genererade sammanräknat en rörelseförlust på 1,6 miljarder kronor över de senaste tolv månaderna, så vändningen återstår.

Enterprise blir ett helt nytt segment. Det var bara en tidsfråga innan Ericssons satsning på företagskunder kom till uttryck även i rapporteringsstrukturen. Förvärvet Cradlepoint blir kärnan i nya divisionen Enterprise Wireless Solutions och bolagets vd George Mulhern tar plats i koncernledningen. Även det på förhand ifrågasatta 60-miljardersförvärvet av Vonage kommer också att landa som en självständig division i Enterprise när det slutförs. Det är molnkommunikationsdelen, som konkurrerar med Sinch, som är begärlig och vad som kommer att hända med den tynande konsumentdelen kvarstår som en obesvarad fråga. Att den ska sortera under ”Enterprise” är inte självklart, framför allt inte när Ericsson har kvar slasktratten ”Other”.

Ericsson ger inga finansiella mål för de nya affärsområdena utan upprepar bara tidigare budskap att man på koncernnivå ska växa snabbare än marknaden och på ett par tre års sikt nå en justerad rörelsemarginal på 15-18 procent före förvärvsrelaterade avskrivningar.

Flera nyheter rymdes i ett och samma pressmeddelande. Till synes orelaterat till omstruktureringen lämnar Ericssons andre vice vd Arun Bansal med omedelbar verkan företaget. Det är ett ämne som inbjuder till spekulation i ett läge där Ericsson brutit mot sin ”deferred prosecution agreement” med amerikanska myndigheter. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?