1515

Stöldligor plågar handlarna: "Ökning av huliganbeteenden"

Få handlare kommer undan stöldligorna. Var tredje butik har drabbats av stöld bara senaste veckan. Nästan lika många har nyligen fått in hotfulla eller aggressiva besökare. 

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.Foto:TT/Colourbox

Varje år plöjer handeln ner 11 miljarder kronor i åtgärder som ska höja säkerheten. Parallellt ökar stölderna i rask takt – i snitt stjäls det för 8 miljarder kronor årligen i svenska butiker. Enligt en undersökning från Svensk Handel har mer än var tredje butik drabbats av stöld bara under den senaste veckan. 

"Det handlar inte om några skolungdomar som snattar en chokladkaka. Den stöldproblematik som många butiker har gäller en helt annan utsatthet, volym och systematik", konstaterar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. 

Sedan förra mätningen för tre månader sedan uppger nu 9 procent fler handlare att de nyligen har utsatts för brott. Zoomar man ut från kvartalsperspektivet handlar det om en uppgång på 30 procent under den senaste treårsperioden. 

Framför allt är det stölderna som har ökat, men även våldsamt agerande har blivit vanligare. Under september drabbades mer än var femte handlare av besökare som agerade hotfullt. 

"Det är huliganbeteenden vi ser en ökning av – personer som utövar makt genom att till exempel släppa upphängda kläder på golvet eller trakassera personalen. Det säger lite om hur det kan vara att arbeta i en butik."

Kontantrån är enda brottet som blir allt ovanligare. Men enligt Per Geijer kompenseras minskningen med en ökning av varurån. 

"Rånen ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare men har förändrats till sin natur. Numera rapporterar fler om motvärnsrån – när man försöker stoppa personer med stulet gods blir de våldsamma."

Medan Svensk Handel ser en tydlig stöldökning, visar dock Brås statistik att antalet anmälda butiksbrott sjunker. 

"Sju av tio handlare anmäler inte stölder. Det är inte svårt att anmäla, men när inte polisen tar brotten på allvar sjunker självförtroendet och viljan att göra en anmälan", säger Per Geijer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?