1515
Annons

Stökigt vid Trumpdemonstrationer – två poliser skadade

Tiotusentals Trumptrogna demonstranter drog på lördagen genom gatorna i Washington DC.

”Vi vill ha ett ärligt och rättvist val”, säger en Trump-anhängare till tv-bolaget CCN.

Under kvällen rapporterades flera gatuslagsmål och 20 personer ska ha gripits.

Foto:Jacquelyn Martin
Trumpanhängare med skyltar med budskapet ”Stop the steal”, ”stoppa valstölden”, demonstrerar utanför Kapitolium i Washington.
Trumpanhängare med skyltar med budskapet ”Stop the steal”, ”stoppa valstölden”, demonstrerar utanför Kapitolium i Washington.Foto:Jacquelyn Martin
Foto:Jacquelyn Martin
Foto:Jacquelyn Martin

Från tidig morgon till sen eftermiddag tågade anhängare till president Donald Trump i USA:s huvudstad på lördagen.

När mörkret föll skingrades de allra flesta demonstranterna. Men samtidigt rapporterades det om att bråk uppstått mellan Trumpanhängare och motdemonstranter, som tidigare hållit sig till att skandera att Trump förlorat valet.

”Vi vill ha ett ärligt och rättvist val”, säger en Trump-anhängare till tv-bolaget CCN.

”Folk är inte dumma. Vi har varit med på kampanjerna, vi har sett siffrorna och vi har tittat på medierna som fortsätter att ljuga och dölja information för oss”, fortsätter hon.

Enligt Washington Post ska fyrverkeripjäser ha avfyrats utanför en restaurang och bord där Trump-relaterade varor såldes vältes och sattes i brand. En person hade då förts till sjukhus efter en misstänkt knivskärning, han uppges inte ha livshotande skador.

Fox News rapporterar om ett antal mindre tumultartade scener där såväl den våldsbejakande vit makt-gruppen Proud boys som vänsterextrema rörelsen Antifa var inblandade i bråk. När tv-kanalen gått ut med de uppgifterna twittrade Trump att polisen borde göra sitt jobb och inte lägga några fingrar emellan för att gripa Antifamedlemmar.

Washingtonpolisen uppger enligt flera medier att sammanlagt runt 20 personer har frihetsberövats efter bråk och att två poliser har skadats.

Anti-Trumpanhängare marscherar i Washington.
Anti-Trumpanhängare marscherar i Washington.Foto:Jacquelyn Martin
Foto:Jacquelyn Martin

Exakt hur många demonstranter som under dagen tågade för att visa sitt stöd för den sittande presidenten och protestera mot ”etablissemangets” valresultat var ännu sent på lördagen oklart.

Trump twittrade att ”hundratusentals” samlats, medan hans talesperson Kayleigh McEnany beräknade att fler än en miljon samlats, vilket av oberoende bedömare sågs som en grov överdrift.

Washingtons polis har inte kommit med någon egen uppskattning om hur stora skaror som samlades men nyhetsbolag från nyhetsbyrån AFP till tv-kanalen Fox News uppger att det rör sig om tiotusentals.

Presidenten själv åkte tidigt på lördagen långsamt förbi demonstranterna i kolonn med sitt säkerhetsfölje. Han var då på väg till sin golfanläggning i Sterling i delstaten Virginia.

Trump hävdar liksom sina anhängare att valfusk förekommit och vägrar fortsatt att erkänna demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet i början av november, senast på Twitter på söndagsmorgonen, svensk tid.

Att Biden fått flest röster stod klart redan för en vecka sedan, men segermarginalen utökades ytterligare i fredags, då flera amerikanska mediebolag konstaterade att Barack Obamas 77-årige tidigare parhäst också har vunnit i delstaterna Georgia och Arizona.

Biden inställd på att radera Trump ur historieböckerna

USA:s nye president Joe Biden tycks vara inställd på att radera Donald Trump ur historieböckerna. De exekutiva ordrar som planeras under hans första tio dagar i Vita huset går i princip helt ut på att upphäva sin företrädares beslut. 

Här är landet Joe Biden ärver av Donald Trump. 

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera