Annons

Stödköp anses försämra marknaden

Finansmarknaderna fungerar något sämre i dag än för ett halvår sedan, enligt marknadsaktörerna i Riksbankens återkommande så kallade riskenkät. En faktor som anses bidra är Riksbankens stödköp av statspapper.

"Försämringen beror främst på att de upplever en lägre marknadslikviditet än tidigare. Merparten av aktörerna anser att det finns risker kopplade till det låga ränteläget, bland annat till följd av en jakt på avkastning bland investerare", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Likviditetsproblemen hänger enligt aktörerna bland annat ihop med Riksbankens köp av statsobligationer och att regelverk anses ha gjort handel med värdepapper mindre lönsam.

Hushållens höga skuldsättning är en annan faktor som lyfts fram som en oroskälla bland de tillfrågade aktörerna på den svenska ränte- och valutamarknaderna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?