Stödet ökar för riksrätt mot Trump

Demokraternas försök att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt vinner mark.

Minst 195 demokrater av representanthusets 435 ledamöter uppges stå bakom förslaget.

USA:s avgående president Donald Trump, och den demokratiske talmannen för representanthuset, Nancy Pelosi.
USA:s avgående president Donald Trump, och den demokratiske talmannen för representanthuset, Nancy Pelosi.

Uppgiften om stödet kommer från Ted Lieu, demokrat från Kalifornien, som är en av tre som skriver på ett utkast.

Förslaget kan komma att läggas fram för representanthuset redan på måndag. Demokraternas gruppledare James Clyburn säger till CNN att det troliga är att förslaget läggs fram ”tisdag eller onsdag”.

Trots det nuvarande stödet är det ännu oklart om det finns tillräckligt med stöd för att en process ska kunna starta mot den avgående presidenten. Och tiden börjar bli knapp. 

Det räcker med en enkel majoritet i representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna, för att formellt godkänna riksrättsanklagelserna.

Därmed går processen vidare till senaten, som enligt nuvarande planering har en paus i sitt arbete fram till den 19 januari – dagen innan Trumps mandatperiod tar slut.

I senaten krävs dessutom två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Fördelningen av mandaten i senaten är 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Det innebär att minst 17 republikanska ledamöter behöver ställa sig bakom anklagelserna.

Regeringen kan också välja att avsätta presidenten genom det 25:e tillägget till konstitutionen. Vicepresident Mike Pence uppges dock vara emot den åtgärden, rapporterar Reuters och hänvisar till en rådgivare till Pence. CNN skriver dock att han fortfarande överväger möjligheten om president Trump verkar göra något som hotar nationens säkerhet. 

Även ledande republikaner börjar långsamt sälla sig till dem som kräver Trumps avgång. På söndagen sade senator Pat Toomey, Pennsylvania, att Trump bör gå.

”Jag tror att det vore det bästa för landet att han går så snart som möjligt”, sade Toomey till NBC:s inflytelserika program ”Meet the press”.

”Presidenten föll ned i något slags galenskap som var annorlunda. Jag är ledsen om människor inte inser det. Jag anser att det som han gjorde den senaste veckan var mycket annorlunda mot de förolämpande meddelanden på Twitter som var vanliga under hans presidentskap”, fortsätter Toomey.

Tidigare har den republikanska senatorn Lisa Murkowski från Alaska krävt Trumps avgång. Hon har länge varit kritisk till presidenten.

Senator Ben Sasse, Nebraska, säger att han definitivt överväger att stödja ett fällande av Trump.

Senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney, Utah, har tidigare uttryckt stark kritik mot partikollegan Trump.

Kraven på att ställa president Trump inför riksrätt kommer efter veckans dramatiska utveckling då Kapitolium stormades av en folkhop som eldats på av ett tal där den sittande presidenten upprepade falska påståenden om valfusk. Totalt fem människor miste livet i samband med händelsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?