1515
Annons

Stödet för restriktioner ökar: ”Insikten är stark hos många”

Pandemiframkallade begränsningar har ett starkt folkligt stöd, då bara två av tio är negativa till förlängda restriktioner.

Färre gör i dag tummen ned jämfört med i somras enligt Demoskops mätningar.

Foto:Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani/TT
Något för Anders Tegnell att glädjas åt – förlängda restriktioner för att stoppa coronasmittan har starkt stöd hos svenska folket.
Något för Anders Tegnell att glädjas åt – förlängda restriktioner för att stoppa coronasmittan har starkt stöd hos svenska folket.Foto:Janerik Henriksson/TT

Varje månad mäter Demoskop, på uppdrag av SEB, bland annat hur stort stödet är för eventuellt förlängda restriktioner under tre månader framåt. I början av november såg vartannat hushåll positivt på sådana åtgärder medan 20 procent var negativa.

När samma frågor ställdes i maj och juni var tre av tio hushåll negativa till förlängda restriktioner för att stoppa smittan.

”Sedan i början av hösten är bilden tydlig, smittspridningen ökar och ska vi bli av med den måste frågan hanteras. Resultaten visar att den insikten är stark hos många och det finns uppenbarligen stor förståelse för fortsatta åtgärder”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

En förklaring till det starka stödet kan vara att Sverige inte har haft lika omfattande restriktioner jämfört med många andra länder enligt Jens Magnusson.

När det gäller hushållens konsumtionsmönster är det inga stora förändringar månad för månad. Resor, nöjen och krogbesök är det områden där flest anger minskad konsumtion. Uppemot åtta av tio säger sig ha dragit ned inom dessa områden.

”Dessa branscher såg ju lite ljus i tunneln i slutet av sommaren när läget förbättrats men drabbas nu igen av restriktioner”, säger Jens Magnusson.

I vinter blir det bland annat fjälldestinationer och alpreseföretag som kommer i fokus enligt privatekonomen.

”Stora värden står på spel, både ekonomiska och mänskligt.”

Vad tror du om julhandeln?
”Trenden är att handeln minskar totalt men det kompenseras delvis genom ökad e-handel och stigande försäljning i vissa sektorer. E-handeln seglar upp som den hetaste handelsplatsen för både Black Friday och julhandeln.”

Enligt Jens Magnusson är det inte nödvändigtvis dåligt, även om inte alla handlare har byggt ut e-handeln fullt ut.

”Sedvanlig trängsel i butiker och köpcentrum dagarna innan jul skulle antagligen kunna få katastrofala följder för smittspridningen.”

 


Klockan tickar för Ericssons köp av Vonage

Trots att ett halvår har gått sedan Ericssons bud på Vonage har affären inte slutförts.

Nu skjuts deadline upp tre månader.

”Man hade nog trott att man skulle vara klar, i och med att omorganisationen kom förra veckan”, säger analytikern Daniel Djurberg till Di.

Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.
Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.Foto:Fredrik Sandberg, Daniel Hulshizer

I helgen meddelade Vonage den amerikanska finansinspektionen att perioden för Ericssons bud förlängs med tre månader, något nyhetsbyrån Bloomberg först uppmärksammade.

Ericsson har bjudit 6,2 miljarder dollar, drygat 61 miljarder kronor, för bolaget som utvecklar tjänster och gränssnitt för kommunikation i datamolnet.

En extrastämma i Vonage har tackat ja, nu återstår bara grönt ljus från USA:s kommitté för utländska investeringar, CFIUS.

Efter en komplettering räknar bolagen den 10 januari som ansökningsdatum.

Men CFIUS normala handläggningstid är maximalt 90 dagar – som med råge passerats.

”CFIUS har tagit väldigt mycket tid, det tyder på att man har stannat klockan vid ett antal tillfällen för göra en noggrannare utvärdering”, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till Dagens industri.

Under granskningen har USA:s justitiedepartement DoJ konstaterat att Ericsson brutit mot korruptionsuppgörelsen från 2019, genom att undanhålla fakta kring de misstänkta mutorna till IS i Irak.

Spekulationerna om att DoJ kan ha framfört synpunkter på Ericssons lämplighet har pressat Vonages aktie från budnivån 21 dollar till som lägst 18,50 dollar.

På måndagen handlades den kring 19,44 dollar.

Om CFIUS begär in mer information, kan det vara information som relaterar till konkurrensfrågor?
”Nej, det är inte CFIUS uppgift, de ska bara se till federationens säkerhet”, säger Daniel Djurberg.

Kan man dra någon annan slutsats än att den utdragna processen handlar om överenskommelsen med justitiedepartementet?
”Nej, jag tror att det finns något där.”

DNB Markets telekomanalytiker Frank Maaø tror ändå att affären går igenom.

”Det hade varit mycket uppseendeväckande om den inte gick igenom på de grunder som CFIUS är satt till att förvalta, nämligen nationell säkerhet. Jag kan inte se att det är något i transaktionen som är mer känsligt än de aktiviteter Ericsson redan driver i USA. De är ju inne i de flesta delar av 5g-näten, inklusive de mest känsliga delarna”, säger han till Di.

Trots upprepade frågor om vilken av parterna som aktiverat förlängningsklausulen svarar Ericsson endast att ”båda parter fortsätter att arbeta för att slutföra affären under första halvåret som tidigare meddelats”.

Om affären faller tvingas Ericsson betala nästan 2 miljarder kronor till Vonage.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?