1515

Stödet för Dadgostar som ny V-ledare växer

Stödet för Nooshi Dadgostar växer. Vänsterpartiets distrikt i Skåne, Örebro och Gävleborg sällar sig nu till skaran av distrikt som nominerar Dadgostar till partiledarposten.

Hon är hittills den enda som sagt att hon vill leda partiet.

Nooshi Dadgostar.
Nooshi Dadgostar.Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Skånes ordförande Umihana Rasović säger att styrelsen fattade ett enhälligt beslut att nominera Nooshi Dadgostar till partiledarposten.

”Hon har en lång erfarenhet av vår politik, och hon är väldigt skicklig, både i debatt men också när hon informerat om vad vi står för”, säger Rasović.

”Vi tror starkt på att hon kommer att fortsätta den här trenden som Jonas har börjat, och att vi kommer att fortsätta växa”, säger hon.

Även distriktsstyrelserna i Örebro och Gävleborg var eniga om att nominera den vice partiledaren när de sammanträdde på lördagen.

”Hon har varit en del av den framgångsrika ledningen som lett oss till de bästa opinionssiffrorna på nästan 20 år”, säger Joel Nordkvist, distriktsordförande i Gävleborg.

Maria Odheim Nielsen, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Örebro, lyfter precis som Umihana Rasović fram Nooshi Dadgostars debatteknik.

”Hon kanske inte har varit så hemskt synlig i och med att Jonas (Sjöstedt) fyller hela rutan men hon har varit med väldigt länge och är väldigt duktig i diskussioner”, säger Odheim Nielsen.

Valet har kommit att handla allt mer om endast en kandidat. Senast att tacka nej var Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, som hoppade av racet i torsdags.

Vänsterpartiets distriktsstyrelser i Norrbotten, Västmanland och Södermanland nominerade tidigt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, men hon meddelade senare att hon inte ställer upp.

Joel Nordkvist i Gävleborg säger att det kanske hade varit roligare för allmänheten med en duell, men att det inte handlar om att hitta så många kandidater som möjligt utan rätt kandidat.

”Vi har diskuterat fler namn än hennes, även sådana som inte nämnts så mycket i medier, men kommit fram till att det är Nooshi vi vill se”, säger Nordkvist.

Vänsterpartiet i Värmland nominerar fyra namn till partiledarposten, däribland Nooshi Dadgostar och Håkan Svenneling.

”Håkan Svenneling är en mångsidig och kunnig politiker som kan mycket om bland annat landsbygdsfrågor. Det är frågor som vi tycker är viktiga och som har glömts bort, både i samhället i stort och även i Vänsterpartiet”, säger distriktsordförande Madeleine Nyvall.

Håkan Svenneling, 34, är riksdagsledamot och representerar Värmlands län. 

Håkan Svenneling skriver i ett sms till TT att han ännu inte vill ge besked om huruvida han ställer upp i valet.

”Jag är glad över nomineringen men kommer inte ge några besked i dag”, skriver Svenneling.

Distriktet nominerar även Ali Esbati och Hanna Gedin, men båda har på förhand tackat nej till att ställa upp i valet.

”Eftersom det är en öppen nomineringsprocess fram till nomineringsstoppet har vi ändå valt att skicka en signal till valberedningen om vilka namn som är bra framtidsnamn”, säger Nyvall.

Vänsterpartiet väljer ny ordförande i samband med kongressen i Västerås 21–24 maj, då Jonas Sjöstedt lämnar sin post.

 


Innehåll från Siemens HealthcareAnnons

Smart teknologi minskar vårdskulden, ökar tillgängligheten till specialisterna och förbättrar vården

Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.
Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Den demografiska utvecklingen tillsammans med den uppbyggda vårdskulden från pandemin gör nu att vården måste hitta nya smarta digitala lösningar som underlättar vårdarbetet. Med hjälp av innovativa lösningar, som exempelvis fjärrstyrd utrusning för bilddiagnostik, kan patienter få ökad tillgänglighet till specialisterna och vården effektivisera sitt arbete. 

Det finns idag en stor diskrepans i samhället som påverkar vården. Invånare över 80 år kommer att öka kraftigt under de närmaste åren, samtidigt som antalet förvärvsarbetande kommer att vara i stort sett oförändrat. 

– Det medför en stor utmaning att finansiera ett ökat vårdbehov, med kraftigt ökande sjukvårdskostnader, då de äldre står för en stor del av de kroniska åkommorna som belastar sjukvården stort. Dessutom har många delar av vården brist på utbildad personal. Vården kan inte längre jobba snabbare utan måste jobba smartare och ta hjälp av innovativa digitala lösningar som effektiviserar arbetet och gör det möjligt för vårdpersonalen att få mer patienttid, säger Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Digitalisering ger ökad tillgänglighet

Med Siemens Healthineers tekniska lösning för fjärrstyrning av röntgenutrustning, Syngo Virtual Cockpit, kan vården nu öka tillgängligheten till specialisterna genom att undersökningarna kan göras på distans. 

– Radiologer är idag en bristvara, och samtidigt är röntgen en central del i diagnostikkedjan. Syngo Virtual Cockpit gör det möjligt att fjärrstyra röntgenutrustning och en specialist kan stötta upp till tre undersökningar samtidigt på olika orter. Det medför en ökad tillgång till specialister och bättre utnyttjande av dyr utrustning utan att behöva anställa fler, förklarar Fredrik Gustafsson. 

Minskade kostnader och bättre utnyttjande av personal

Komplexa skanningar kan göras på vilken plats som helst, när som helst, med virtuellt stöd från erfarna kollegor. Sjukvårdstjänster blir mer tillgängliga när patienter inte behöver resa långa sträckor och väntelistor blir kortare när stöd för avancerade undersökningar finns på distans. Tack vare Syngo Virtual Cockpit kan idag exempelvis Region Norrbotten, som verkar över ett stort geografiskt område, erbjuda sina invånare i både Piteå och Kalix tillgång till MR-undersökningar. Det nya arbetssättet med fjärrstyrda undersökningar ger minskade resekostnader och bättre utnyttjande av personalen.

– En viktig del i digitaliseringen är att skapa tillgång till lika vård. Att se till att exempelvis en strokepatient snabbt kan undersökas med rätt utrustning medför både kostnadsbesparingar för vård och samhälle och minskat lidande för patienten. Vi på Siemens Healthineers arbetar med digitala lösningar för modern sjukvård. Våra kunder kan dra nytta av vår storlek, vår internationella kompetens och snabba innovationstakt säger Fredrik Gustafsson. 

Om Siemens Healthineers
Med över 66 000 anställda i mer än 70 länder och över 120 års erfarenhet förnyar och formar vi vårdens framtid tillsammans med vårdgivarna. Mer än 240 000 patienter kommer i kontakt med våra lösningar, varje timme! Vi möjliggör ökad precisionsmedicin, förändrad vårdleverans och förbättrad patientupplevelse genom digitalisering och hjälper vårdgivare skapa mervärde.

Läs mer på siemens-healthineers.com/se 

Läs mer om Syngo Virtual Cockpit i Norrbotten här.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Healthcare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?