1515

Stöd upphör – men inget nytt hjälppaket i sikte i USA

Trots intensiva förhandlingar har kongressen i USA inte lyckats enas om ett nytt stödpaket för de människor som har drabbats ekonomiskt av coronapandemin.

Det tillfälliga bidraget på 600 dollar i veckan upphör därmed, utan att en ny överenskommelse har nåtts.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, och USA:s finansminister Steven Mnuchin.
Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, och USA:s finansminister Steven Mnuchin.Foto:Andrew Harnik; Evan Vucci

Vid midnatt mot lördag löpte den tillfälliga lag ut som har garanterat 600 dollar i veckan, drygt 5.000 kronor, till tiotals miljoner amerikaner som har förlorat sina jobb under pandemin.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, säger att en ny överenskommelse med Vita huset, om att förlänga åtgärden, inte är i sikte.

Republikanerna i senaten har tillsammans med Vita huset lagt fram ett förslag på hjälppaket värt en biljon dollar, motsvarande nästan 8,8 biljoner kronor. Där föreslås bland annat att arbetslöshetsstödet på 600 dollar per vecka ska minskas till 200 dollar, något Demokraterna kraftigt motsatt sig. De vill i stället förlänga den nuvarande summan året ut.

I maj lade oppositionen fram ett eget, tredubbelt så stort, förslag på nytt hjälppaket. Men förslaget, som kallas ”Heroes act”, har Republikanerna vägrat att beakta.

”Det vi säger är: vi har ”Heroes act”, om ni bemöter det förslaget kommer vi att gå vidare”, säger Nancy Pelosi.

De extra arbetslöshetsbetalningarna har hjälpt till att hålla ner fattigdomssiffrorna under en av de värsta recessionerna på många årtionden i USA. Åtgärden var tänkt att vara temporär, men de senaste veckornas ökade smittspridning har satt käppar i hjulet för öppnandet av ekonomin.

De båda partierna beskyller varandra för att en ny överenskommelse ännu inte finns. Förhandlingarna kommer att fortsätta under lördagen, då Pelosi och demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, ska hålla ett nytt möte med finansminister Steven Mnuchin och Vita huset-chefen Mark Meadows.

Enligt en anonym källa ska Vita huset ha föreslagit att utbetalningarna på 600 dollar förlängs ytterligare en vecka, men det ska Demokraterna ha förkastat. Vita huset föreslog då i stället att veckobidraget sänks till 400 dollar i fyra månader framåt, men även det förkastades av Demokraterna med motiveringen att summan inte var tillräcklig.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?