Hoppa till innehållet

Annons

Stöd för riksrätt ökar hos kongressledamöter

Demokraterna i representanthuset är redo att lägga fram riksrättsanklagelser mot president Donald Trump – om regeringen inte själv avsätter presidenten. Även en republikansk senator säger sig överväga att stödja en riksrätt.

Foto: Andrew Harnik

USA:s tillträdande president Joe Biden koncentrerar sig på maktövertagandet och överlåter överväganden om riksrätt till kongressen, uppger Bidens presstalesperson Andrew Bates enligt Reuters.

Men röster om att genomföra en andra riksrätt mot Trump höjs. Den republikanske senatorn Ben Sasse säger sig vara öppen för att stödja en riksrätt:

”Representanthuset, i fall det kan samla sig och inleda en process, Jag kommer att överväga (att stödja en riksrätt), om representanthuset kan samla sig och inleda en process. Jag anser att presidenten har nonchalerat den ed han svor”, säger Sasse till mediebolaget CBS News. 

Från Demokraterna kommer anklagelser från hög nivå.

”Donald Trump måste avsättas. Vi kommer att använda alla verktyg vi har för att se till så att det sker, för att skydda vår demokrati”, säger Katherine Clark, Demokraternas vice talman i underhuset, i en intervju med CNN.

I första hand kräver Demokraterna att vicepresident Mike Pence och regeringen tillämpar författningens 25:e tillägg och avsätter Trump från presidentämbetet.

Landet befinner sig i en nödsituation, sade representanthusets talman Nancy Pelosi i torsdags. Hon syftade förstås på onsdagens händelser, då Trump-anhängare – uppeggade av presidentens falska påståenden om att han bestulits på segern i presidentvalet – stormade kongressen.

I samband med attacken vägrade Trump ta avstånd från våldsverkarna utan nöjde sig med att, i en video han lade ut på sitt Twitterkonto, säga ”gå hem” medan han tillade ”vi älskar er, ni är väldigt speciella”. 

Om Pence inte tar initiativ till att avsätta sin chef genom att aktivera det 25:e tillägget ”så går vi fram med riksrätt”, säger Katherine Clark. Frågan är om man kan hinna genomföra processen. Det räcker med en enkel majoritet i representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna, för att formellt godkänna riksrättsanklagelserna.

Därmed går processen vidare till senaten, som enligt nuvarande planering har en paus i sitt arbete fram till den 19 januari – dagen innan Trumps mandatperiod tar slut.

Där krävs två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Fördelningen av mandaten i senaten är 50-50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Vicepresidenten har utslagsröst om senaten inte kan enas.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera