Stockholmsmässans nye vd: Tyskland ett underskattat turistland

Veckans resenär: Christian Clemens, ny vd för Stockholmsmässan om sitt bästa och märkligaste reseminne. 

Stockholmsmässans nye vd Christian Clemens.
Stockholmsmässans nye vd Christian Clemens.

Den bästa resa jag gjort.

”När vi bodde i Hamburg gjorde vi många resor i Tyskland och upptäckte nya fantastiska resmål bland annat Baden Baden, Harzbergen, Sylt och Bodensjön. Tyskland är ett av många underskattat turistland, som ligger nära och erbjuder mycket mer än vi ofta känner till.” 

Hit åker jag aldrig mer.

”Som ung student på Luleå Tekniska Högskola åkte jag på lördagsutflykt till Torneå på finska sidan gränsen och bjöd upp en av de lokala tjejerna till dans. Stämningen blev snabbt hotfull. De finska killarna dansade inte. Öl och slagsmål ansågs mycket manligare.”

Mitt första resminne. 

”När jag på ett kafé i Fuengirola som barn hörde Vings legendar Olle Jacobsson berätta om sitt liv som reseledare. Det väckte intresset för vad som skulle bli en lång karriär inom resebranschen.”

Mitt märkligaste reseminne.

”Som Vings platschef på Fuerteventura fick jag köra stora öturen själv när personalen vägrade. På en ö som bara består av sand fanns inte många sevärdheter. En slocknad vulkan, en staty, en väderkvarn och en 104-årig gubbe, var lite som att koka soppa på en spik.”

 Min senaste privatresa.

”Julfirandet i Särdal utanför Halmstad, där vi har vårt sommarhus. Min fru övertalade mig att vinterbada från bryggan i Haverdal. Skriket hördes nog ända till Falkenberg…”

 Tre saker jag alltid packar ned.

”Löparskor eftersom en morgonjoggingtur är ett fantastiskt sätt att bekanta sig med ett nytt resmål, anteckningsblock och en bok – om det är en långresa – i stället för att se på film.”

Så reser jag hållbart/klimatsmart.

”Jag går gärna eller tar lokaltrafiken på resmålet i stället för taxi. Det är inte bara klimatsmartare utan ger också en mer lokal upplevelse.”

Mitt dyraste reseminne.

”Som platschef i Bulgarien tröttnade jag på att kunderna blev lurade och ”köpte” en taxi. Två dagar senare var både Lada-bilen och chauffören spårlöst borta. Konkurrensen uppskattades uppenbarligen inte.”

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands.

”När jag jobbade på TUI bjöd en av agenterna i Asien på festmiddag där det serverades ankfötter, tydligen skulle simhuden mellan tårna vara en riktig delikatess.”

Något jag unnar mig som jag inte gör hemma.

”Jag skippar ofta hotellets frukostbuffé och äter frukost på det lokala haket runt hörnet i stället.”

Ett ställe jag aldrig varit på, men skulle vilja se.

”Jag skulle vilja se mer av Afrika, jag är nyfiken på bland annat Moçambique, Tanzania, Kilimanjaro och Addis Abeba.”

Min bästa souvenir.

”Labradortiken Tara som följde med från Hamburg och som fortfarande bara förstår tyska kommandon.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Ny tjänst gör det lätt att hålla coronasäker årsstämma i bostadsrättsföreningen

Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Coronapandemin har gjort det svårt för många bostadsrättsföreningar att hålla sina årsstämmor. 

Men nu finns en nyutvecklad tjänst som gör det möjligt att genomföra stämman via dator, mobil och surfplatta. 

– Det är ett jättebra substitut till den vanliga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i BRF Kemisten i Umeå som testat tjänsten. 

Läs mer om Digital stämma 

När coronapandemin bredde ut sig uppstod ett problem för många bostadsrättsföreningar. Plötsligt blev det svårt att hålla sina stämmor inom den tid som lagen föreskrev. 

Efter en tillfällig lagändring i maj, då det blev tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, tog Riksbyggen fram en helt ny tjänst.

– Rent tekniskt har det varit möjligt länge att hålla digitala möten, men det har inte funnits någon lag som har gjort det möjligt att ha en digital stämma. Men när lagändringen kom såg vi möjligheten att lösa ett problem för våra kunder, säger Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen. 

Med tjänsten ”Digital stämma” kommer ett webbaserat administratörsgränssnitt där man skapar, bjuder in till, och genomför stämman. Dagordning och bilagor som ekonomiska dokument och motioner laddas upp i förväg så att medlemmarna kan läsa igenom dem innan mötet, precis som vid en vanlig stämma. När stämman väl genomförs loggar boende och styrelse in med Bank-ID i en app i sin surfplatta eller mobil. Även omröstningar sker i appen. 

– Det finns även möjlighet att vara med via en webbapplikation om man endast har tillgång till dator. Det enda som krävs är internet, säger Anna Rosén.

Det finns tre olika upplägg på den digitala stämman, från att styrelsen själv sköter all administration till att Riksbyggen tar hand om allt och dessutom tillhandahåller en sekreterare. 

– Vill man ha vår hjälp kan man verkligen luta sig tillbaka och låta oss sköta förberedelser, själva stämman och efterarbetet. Man kan välja den nivå man känner sig bekväm med. Och tjänsten gäller inte bara föreningar vi förvaltar idag, utan alla bostadsrättsföreningar är välkomna.

Många fördelar med digital stämma

Fördelarna med tjänsten ”Digital stämma” är många. En är såklart att medlemmarna kan rösta digitalt och att styrelsen får ett bra underlag för röstlängd och hur medlemmarna har röstat i olika frågor. Till skillnad från exempelvis poströstning, vilket är en lösning en del föreningar har prövat, går det att rösta om och diskutera saker som kommer upp spontant under mötet vilket kan öka engagemanget. Det är också enkelt att delta, vilket gör att det blir mer demokratiskt. 

– Jag tror att väldigt många bostadsrättsinnehavare som vanligtvis inte valt att prioritera att gå på en stämma nu kan tänka sig att vara med, eftersom det går att koppla upp sig från soffan på ett enkelt sätt. På så sätt ökar delaktigheten och demokratin. 

Dessutom har Riksbyggen med sina 80 års erfarenhet av förvaltning bra koll på föreningsjuridik. 

– Vi har kvalitetssäkrat hela flödet så om man använder det här verktyget kommer man med all säkerhet att göra rätt. 

Möjligt att genomföra teststämma

För de som önskar finns möjligheten att ha en teststämma innan den riktiga för att känna på verktyget. Något som BRF Kemisten i Umeå gjorde när de använde tjänsten för sin förening med 235 lägenheter.

– Det hjälpte väldigt mycket eftersom vi då kunde förklara hur appen fungerade, och lösa eventuella problem innan den riktiga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i styrelsen.

Han konstaterar att appen är lätt att hantera som administratör. Att det gick att ladda upp de röstberättigade från fil var enligt honom nödvändigt för att slippa skriva in flera hundra personer. 

– Appen är enkel att använda och verkar ha utvecklats för att folk ska undvika att kunna klicka fel. Det känns väldigt tryggt. 

Läs om hur din förening skaffar tjänsten Digital stämma 

Det här är Riksbyggens tjänst ”Digital stämma”

*Efter en tillfällig lagändring den 18 maj är det tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, i kombination med möjlighet till fysisk närvaro eller poströstning.

*Riksbyggen har tagit fram tjänsten ”Digital stämma”, delvis påskyndat av coronautvecklingen men också för att svara upp mot  behov de identifierat hos sina kunder. 

* Alla handlingar, dagordning, årsredovisning och motioner finns i en app. Samtliga beslut och omröstningar görs i tjänsten. 

* Kamera, mikrofon, internetuppkoppling och BankID är allt som krävs för att få tekniken att funka.

*Det finns tre olika varianter av Digital stämma; Bas, Grund och Premium. Vid Bas sköter föreningen själv all administration, vid Grund ansvarar Riksbyggen för administration inför, under och efter stämman och vid Premium ingår även en sekreterare vid stämman. 

*När många bostadsrättsföreningar haft bokslut börjar de planera för vårens föreningsstämma. De flesta stämmor äger rum i april och maj.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?