Annons

Stockholmsbörsen: Volvo tynger avvaktande börs

Stockholmsbörsen har mestadels handlats kring nollstrecket i lugn handel under fredagen, för att efter lunch stiga svagt. Bland storbolagen tyngde Volvo medan skogskoncernen SCA steg. Efter Riksbanksprotokollet sjönk både kronan och räntorna.

Vid 13.40-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent vid nivån 1.577. Omsättningen uppgick då till 5,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Även ute i Europa har handeln varit relativt lugn. Tyska DAX-index handlades upp 0,2 procent. De amerikanska börserna tappade fart efter större uppgångar i slutet av torsdagens handel för att stänga något upp. USA-terminerna var 0,4 till 0,5 procent högre på fredagsförmiddagen.

För storbolagen i OMXS30 var rörelserna överlag begränsade. SCA presterade bäst med nära 4 procents uppgång sedan Nordea höjt aktien till köp.

Volvo tyngde mest bland storbolagen med en nedgång på 1,1 procent. Enligt uppgifter till Dagens Industri lär de båda storägarna i Geely, genom ordförande Li Shufu och Fredrik Lundberg från Industrivärden, hålla ett möte under fredagen kring hur bolaget ska styras och utvecklas framöver.

Kinesiska Geely är numera största ägare sett till kapital i Volvo efter att ha köpt Cevian Capitals aktiepost medan Industrivärden är störst sett till röster.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen fanns några bolag som tidigare rapporterat under fredagen. Ett av dessa var bygghissbolaget Alimak som föll närmare 7 procent i spåren av att ett resultat som inte nådde upp till analytikernas förväntningar. Utsikterna för 2018 var generellt positiva om än med lutning åt det andra halvåret.

Det första halvåret 2018 kommer att möta utmanande jämförelsetal från ett starkt första halvår 2017 - men för helåret bör tillväxten bli positiv sade vd Tormod Gunleiksrud vid dagens rapportkonferens.

Ett annat rapporterande bolag var Björn Borg. Klädbolagets underliggande nettoomsättning minskade med 7,2 procent i det fjärde kvartalet och rörelseresultatet sjönk till 17 miljoner kronor (21). Rapporten fick aktien att sjunka drygt 3 procent.

Bland förlorarna fanns även Micro Systemation. Vd Joel Bollö och styrelseledamoten Örjan Gatu har sålt aktier för cirka 33 miljoner kronor. Bolaget som gör mjukvara och hårdvara för bevissäkring ur mobiltelefoner, sjönk med drygt 8 procent.

Bränslecellsbolaget MyFC:s, noterat på First North tappade 7 procent efter att ja redovisat en ökad rörelseförlust till 39 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Under samma period förra året låg förlusten på 6,5 miljoner kronor.

Bland vinnarna fanns mobilspelbolaget G5 Entertainment. Bolaget har avtalat med AB Games, utvecklaren av Hidden City, om förlängning till åtminstone februari 2024. Aktien steg med nära 6 procent.

I spåren av torsdagens bokslut har Handelsbanken höjt rekommendationen för Sobi från minska till öka. Jefferies har i sin tur höjt riktkursen för Sobi till 154 kronor från 143 kronor samt upprepat köp. Aktien steg 1,6 procent till 133,5 kronor.

Under resterande handelsdag väntas ingen amerikansk statistik av tyngd, men en lång rad av Fed-tal fortsätter komma in. Marknadsspekulationerna om hur många Fed-räntehöjningar det kommer att bli i år fortsätter och föranleder rörelser för USA-räntor och dollarn samt i sin tur börserna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?