1515

Stockholmsbörsen: Viss återhämtning efter illröd start

Stockholmsbörsen fortsatte ned på tisdagen under den högsta omsättningen sedan Brexit-beskedet och med de högsta volatilitetsnoteringarna sedan Lehmankraschen. Viss återhämtning skedde under dagen efter inledande kraftiga tapp, och Assa Abloy steg mot strömmen efter en stark rapport.

Bild:Mark Lennihan

OMXS30 stängde ned 2,3 procent på nivån 1.512, vilket var ett något mindre tapp än i Frankfurt och London men i paritet med Paris.

Aktier för mer än 40 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen (genomsnitt i januari: knappt 17 miljarder), nästan i nivå med 44 miljarder den 27 juni 2016. VIX-indexet var stundtals uppe på sina högsta nivåer sedan Lehmankraschen. Efterhand avtog dock styrkan i den så kallade skrämselindikatorn något, och Dow Jones-indexet var ned relativt sansade 0,2 procent när Stockholmsbörsen stängde.

Mest omsatt i Stockholm var Nordea, som tappade 3,2 procent till 91:88 kronor och därmed är ned 7,5 procent sedan årsskiftet. Bankaktien är den som väger tyngst i OMXS30. Sektorvis kan noteras att även i Europa var banker och försäkringsbolag de som utvecklades svagast. SEB A blev indexjumbo i OMXS30 med minus 3,9 procent.

Handelsbanken backade 2,7 procent, medan Swedbank gick bättre än index efter sin bokslutskommuniké. Aktien backade 1,1 procent efter ett rörelseresultat som var 3 procent bättre än väntat trots en engångspost på kostnadssidan. Räntenettot och provisionsnettot var vidare 1 respektive 5 procent bättre än SME-konsensus, och utdelningen sänktes lite mindre än väntat.

Det rapportbolag i OMXS30 som gick tydligast mot strömmen var dock Assa Abloy, upp 2,4 procent efter bättre omsättning och resultat än väntat under det fjärde kvartalet.

Den avgående vd:n Johan Molin målade upp en ljus framtid i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, och utsagor om digitala lås och fingeravtryckssensorer - det sistnämnda till Reuters - kan ha medverkat till att även Fingerprint Cards avslutade dagen på tydligt plus, 2,5 procent, efter inledande tapp.

Axfood gick i motsatt riktning och föll 6,4 procent efter sin rapport. Här svek rörelsemarginalen förväntningarna på grund av bland annat e-handelssatsningar och strukturgrepp inom grossiströrelsen. Vd Klas Balkow bedyrade dock för Direkt att målet att överträffa 4 procent 2018 - något konsensus förväntade sig inför rapporten - består. 

Kökstillverkaren Nobia lyfte 9,3 procent till 68:95 kronor med stöd av ett resultat som var något bättre än väntat, och därutöver en extrautdelning på 3:50 kronor jämte den ordinarie utdelningen på lika mycket.

Resurs steg 2,3 procent sedan nischbanken redovisat ett rörelseresultat om 371 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Väntat var 349 miljoner kronor enligt SME Direkts analytikerenkät. 

Teknikhandelsbolaget Addtech backade 2,7 procent sedan ebita-resultatet för det tredje kvartalet landat på 190 miljoner kronor, under väntade 199 miljoner.

Butiksinredaren och H&M-underleverantören Itab lider av den skandinaviska butiksdöden och tappade 8,5 procent efter ett bokslut med sjunkande försäljning och kraftigt minskad underliggande rörelsemarginal, från 8 till 5 procent. På ett år har bolagets värde därmed halverats.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?