Stockholmsbörsen: Vinstvarning fäller Fingerprint

Stockholmsbörsen inleder torsdagen med ett glatt handelshumör med bland andra teknikkonsulten Sweco i topp. Fingerprint Cards rasar däremot med över 12 procent på sin vinstvarning.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index inleder torsdagen med att klättra 0,3 procent medan storbolagsindexet OMXS30 stiger 0,2 procent.

Småspararfavoriten Fingerprint Cards, som har kapitalmarknads dag på torsdagen, har skakat om marknaden med en rejäl vinstvarning och rasar med 12,2 procent.

”Bolagets intäkter under fjärde kvartalet har ökat i lägre takt än förväntat. Den förväntade starka säsongsbetonade volymtillväxten i fjärde kvartalet har uteblivit, påverkad av tidigare lageruppbyggnad i hela leveranskedjan”, förklarar Fingerprint Cards i ett pressmeddelande.

Samtidigt redovisade bolaget prognoser för nästa års intäkter och rörelsemarginal som var under marknadens förväntningar.

"Det är häpnadsväckande”, kommenterade Di:s Richard Bråse i Börsmorgon.

Även telefonbolaget Doro vinstvarnar. Rörelseresultatet för 2016 kommer att uppgå till mellan 40 och 50 Mkr, vilket är en halvering mot tidigare ”något lägre än 2015” års resultat på drygt 95 Mkr. Bolaget meddelar också att Doros vd Jerôme Arnaud lämnar bolaget.

Han får nu ta konsekvenserna av bolagets siffror, kommenterade Di:s Magnus Dagel i Börsmorgon.

Doros aktie rasar 12,3 procent på beskeden.

Tidigare under morgonen kom även beskedet att telekombolaget Ericsson höjer sin uppskattning om strukturkostnaderna för 2016. Bolaget räknar nu med att prislappen kommer att landa mellan 5,5-6,5 miljarder kronor, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på mellan 4 och 5 miljarder kronor. Ökningen förklaras av att kostnads- och effektivitetsprogrammet har kunnat genomföras snabbare än planerat. Bolaget planerar inte några ytterligare personalneddragningar i Sverige. Aktien är ned 0,3 procent.

Bland vinnarna finns industridistributören Ahlsell som klättar 2,1 procent efter att flera banker har inlett bevakning av aktien.

Teknikkonsulten Swecos vd Tomas Carlsson har köpt 25.000 aktier, till kursen 174 kronor, i bolaget. Det framgår av Finansinspektionens insynslista. Aktien klättrar 1,8 procent.

Även Dagligvarubolaget Ica klättar 1,3 procent på positiva försäljningssiffror för november.

Bland förlorarna finns vitvarujätten Electrolux och förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs som tappar 1,6 respektive 0,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?