Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad vinnare när börsen vände

Stockholmsbörsen inledde dagen med fall på över 3 procent i och med beskedet att Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet. Under dagen mattades dock nedgången av, och börsen stängde slutligen på plus.

Det breda OMXSPI-indexet steg med 0,8 procent, medan storbolagsindexet OMXS30 ökade 1,2 procent. Även i Europa försvann den inledande oron under dagen. Frankfurtbörsens DAX-index steg med 1,6 procent och FTSE 100-index i London klättrade 0,9 procent.

Jonas Olavi, nordisk chef för tillgångsallokering på Alfred Berg, pekar på att Trumps politik är betydligt mer tillväxtorienterad än Hillary Clintons, och att man får försöka blicka bortom hans teatraliska sidor.

"Jag tror att det kan vara så enkelt som att investerarna passar på nu efter den här dippen, och så chansar man på att Trump inte har en dold agenda utan att han faktiskt vill göra ’America great again’", säger han och fortsätter:

"Alla tyckare får tycka vad de vill och peka på allt dumt han sagt ännu en gång. Men icke förty så är det här börsbränsle som är gott nog, och marknaden är på bettet efter 1,5 veckas nedgång inför valet."

Bland storbolagen tillhörde verkstadsbolag, råvarurelaterat och hälsovårdsaktier de främsta vinnarna. Stålbolaget SSAB:s a-aktie steg med 8,8 procent, medan Atlas Copco och Lundin Mining ökade med 5,3 respektive 4,5 procent.

Läkemedelsbolagen Sobi och Astrazeneca klättrade i sin tur med 4,7 respektive 3,4 procent. Sannolikheten för regleringar av priserna på läkemedel anses lägre med republikanerna vid makten, och sektorn ses samtidigt som en av få säkra hamnar på börsen i osäkra tider.

Även byggbolaget Skanska gick starkt med en uppgång om 4,6 procent. Skanskas presschef Edvard Lind säger till Nyhetsbyrån Direkt att bägge presidentkandidater stod redo att göra stora infrastruktursatsningar. Han konstaterar även att Skanska inte är beroende av handelsförbindelser, då USA är en av bolagets hemmamarknader.

”Trump vill skapa tillväxt, vilket är bra för industrin. Han har gjort positiva uttalanden för gruvnära investeringar, vilket är positivt för den typen av bolag. Han är mindre regleringsbeivrare vilket är positivt för läkemedel", säger Jonas Olavi och fortsätter:

"Tillväxtorienterade sektorer bör gå bra framöver, och då ska det ju driva svenska börsen med mycket banker och industri.”

Sämre gick det för spelbolagen och andra konsumentrelaterade aktier. Unibet och Betsson backade 2,7 respektive 2,9 procent, medan den indextunga klädjätten H&M föll 1 procent.

Oljepriserna pressades samtidigt av Trumps seger, vilket tyngde sektorn. Lundin Petroleum tappade 0,9 procent och Enquest dalade 1,3 procent.

Ett bolag som inte drevs av det amerikanska valresultatet var Boule Diagnostics, som rusade med 23,5 procent efter en stark kvartalsrapport.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?