ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Verkstad och råvaror draglok

 Stockholmsbörsen steg under onsdagen och återhämtade därmed delar av tisdagens fall som uppkom i USA. Det rådde fortsatt osäkerhet kring ståltullar och oro kring den sparkade amerikanske utrikesministern, vilket dämpade det allmänna sentimentet. Stark industriproduktion från Kina bidrog dock till uppgångar för verkstad och råvarubolag.  

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit med 0,5 procent till nivån 1.585. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,2 miljarder kronor.

Bland OMXS30-bolagen steg metallföretaget Boliden mest med en uppgång på nära 3 procent. Att kinesisk industriproduktion ökade mer än väntat bidrog till uppgången. Även positiva kommentarer kring metallpriserna och höjd riktkurs till 300 kronor av Goldman Sachs gav stöd.    

På de ledande börserna i Europa var uppgångarna något mer dämpade. I London noterades de stora råvarubolagen som BHP Billiton och Rio Tinto högt på vinnarlistan. FTSE 100 steg dock med måttliga 0,1 procent vilket även DAX-index i Tyskland gjorde. 

I Stockholm var uppgången relativt bred där merparten av storbolagen i OMXS30 steg. Mot strömmen gick AstraZeneca och Electrolux som båda backade knappt 1 procent. Electrolux meddelade att bolaget ska överklaga amerikansk tullsats från tidigare besked. Detta kan leda till en engångskostnad på 70 miljoner dollar. 

Verkstadsbolagen placerade sig högt bland vinnarna. Atlas Copco steg med 1,2 procent och SKF med 1,3 procent. Utanför OMXS30 steg Lundin Mining med 1,9 procent. 

Uppåt var det även för bankerna som fick vind i seglen efter positiv analys från den brittiska investmentbanken Barclays. 

"Vi anser att bankaktierna har varit översålda och vi ser fortfarande en uppsidespotential på 2-6 procent från avtagande rädsla kring den svenska bostadsmarknaden", resonerar Barclays analytiker.

SEB fick i samband med Barclays analys höjd rekommendation till övervikt. Storbankerna steg med 0,1 till 1,0 procent.

I övrigt var klädkedjan H&M upp drygt 1 procent. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara och som är en konkurrent till H&M, kom med en rapport som i stort var i linje med förväntningarna. Bolaget redovisade onlineförsäljning som steg med 41 procent under 2017 och uppgick till 10 procent av den totala försäljningen under året. Detta var första gången siffror för online presenterats. Aktien steg drygt 4 procent på Madrid-börsen. 

Dagens förlorare på Stockholmsbörsen blev detaljhandelsbolaget Clas Ohlson. Aktien föll med nära 11 procent efter att ha redovisat en svag delårsrapport i det säsongsmässiga viktiga tredje kvartalet där julhandeln ingår. Bolaget missade analytikernas vinstförväntningar som var 8 procent för höga och presenterade försäljningssiffror för februari som även de var lägre än vad analytikerna väntat sig. Ökade marknadsföringssatsningar påverkade bruttomarginalen negativt, satsningar som ser ut att hålla i sig, vilket fick aktien att tappa. 

Aktien har även gått svagt en längre tid. Sedan tidigare toppnivåer i augusti förra året har aktien tappat drygt 40 procent. 

I övrigt fick bussbolaget Nobina sänkt rekommendation av Carnegie. Aktien var ned med 5,6 procent. Investmentbanken spår att trenden med marginalexpansion förväntas hållas tillbaka i takt med att bussbolaget framöver kommer lämna kontrakt med hög lönsamhet och ta sig an nya med lägre lönsamhet. Att aktien under senare tid gått starkt på börsen framhölls även som argument. Sedan slutet av augusti förra året har aktien stigit med drygt 40 procent. 

First North listade Saltx Technology föll med 17 procent. Bolaget redovisade en förlust på 8,7 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies