1515

Stockholmsbörsen: Verkstad driver på index

Stockholmsbörsen utökade vid lunchtid uppgången som noterades i den tidiga handeln på måndagen. Starkas utveckling hittades inom verkstad och för Ericsson medan Fingerprint och H&M gick mot strömmen. Även på de ledande Europabörserna var index klart högre än jämfört med fredagens stängningskurser.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 12.10-tiden upp 1,4 procent till 1.615. Omsättningen nådde 4,8 miljarder kronor.

Börserna i Europa backade skarpt strax före fredagsstängningen på rapporter om att förre amerikanske nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn var villig att vittna mot president Donald Trump som skulle ha instruerat honom att ta kontakt med företrädare för Ryssland.

Men den amerikanska senaten har gett grönt ljus åt en skattereform som bland annat sänker bolagsskatten till 20 procent från och med 2019, vilket aktiemarknaden uppenbarligen tog fasta på.

"Efter fredagens börsnedgångar med brott under 1.600-nivån för OMXS30 har riskaptiten återvänt. Ett slutgiltigt godkännande av amerikanska skattereformen har gett stöd till optimism samtidigt som marknaden är översåld i det korta perspektivet", skrev IG Markets i ett morgonbrev.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för H&M till sälj från neutral. Riktkursen har också sänkts, från 220 till 177 kronor. H&M tappade 0,9 procent till 193:60 kronor.

Tele 2 och Ericsson noterade en stark utveckling med uppgångar på 2,7 respektive 2,4 procent. En sektor som också visade på en god utveckling var verkstad. Här steg Autoliv något under 2 procent, Volvo rullade upp drygt 2 procent och Atlas Copco ställdes upp över 2 procent.

Tuffare hade Fingerprint Cards det med en tillbakagång på 2 procent.

ABB steg 2,4 procent sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation till köp.

Nokia backade 2,4 procent efter att Exane sänkt sin rekommendation underperform.

Intrum Justitia har köpt det italienska företaget CAF för cirka 200 miljoner euro. I köpet ingår även en stor skuldportfölj i form av ett bolag inom riskkapitalbolaget Lone Star Funds Intrum-aktien steg knappt 3 procent.

Lundin Mining retirerade drygt 1 procent sedan Credit Suisse sänkt sitt råd till neutral efter förra veckans prognoser från gruvbolaget som inte alls föll i god jord hos investerare.

Catena Media köper alla affiliate-relaterade tillgångar i Baybets för initialt 26,5 miljoner euro tillsammans med tilläggsköpeskillingar på högst 63,5 miljoner. Catena Media stärktes 2,4 procent.

Kommunikationsutrustningsbolaget Invisio har fått en order på 20 miljoner kronor avseende leveranser till en ny amerikansk försvarskund. Aktien var upp knappt 2 procent.

Fastighetsbolaget Catena gynnas av en ökad e-handel och aktien är köpvärd på ett års sikt, skriver Dagens Industri. Catena-aktien steg knappt 5 procent.

Köp Bure, men avvakta Alltel, Ratos, Recipharm och Insplanet. Det skrev Börsveckan i sitt senaste nummer. Bure steg över 4 procent medan Alltele handlades oförändrat. Recipharm och Ratos sågs upp 2,6 respektive 0,6 procent medan Insplanet föll 3,5 procent.

Atrium Ljungberg var upp nästan 3 procent efter att ABG höjt sin rekommendation till köp.

Smart Eye rusade upp 28 procent som en av måndagens vinnare. Eyetrackingbolaget har tillsammans med en "ledande Tier1-leverantör" blivit utvald som leverantör av andra generationens eyetracking till en europeisk tillverkare av premiumbilar.


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?