Annons

Stockholmsbörsen: Veckan slutade i moll – analys sänkte Sobi

Stockholmsbörsen sjönk på veckans sista handelsdag. Amerikansk arbetsmarknadsstatistik bidrog till nedgångar i ett redan svagt börssentiment. 

"Om löneökningarna fortsätter att accelerera så kan det skapa ökad oro för överhettning och troligen tvinga Fed till kraftigare åtstramning", skrev SEB i en kommentar. 

Telekombolag som Tele2 TEL2 B +0,37% Dagens utveckling och Telia klarade sig generellt bättre. Industri och bank tillhörde de sektorer som föll. 

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 backat med 0,9 procent till nivån 1.618. Omsättningen på Stockholmsbörsen hade då nått 14,9 miljarder kronor. Ledande börser i Europa gick åt olika håll. Paris och Frankfurt slutade strax över nollstrecket medan London backade 0,6 procent. 

Bland OMXS30-bolagen steg Tele2 och Telia med 1,1 respektive 0,4 procent. Även SSAB SSAB A -1,45% Dagens utveckling var upp, med 0,9 procent. Atlas Copco ATCO A +0,18% Dagens utveckling sällade sig till förlorarna med en nedgång på 2,8 procent tätt följd av Boliden BOL 0% Dagens utveckling som sjönk med 2,6 procent. 

På storbolagslistan steg samtidigt medicinteknikbolaget Elekta EKTA B +2,34% Dagens utveckling med 2,9 procent. Bolaget återhämtade sig därmed något efter förra veckans fall i samband med sin delårsrapport. 

Securitas SECU B -0,98% Dagens utveckling sjönk med 0,9 procent. Investeringsbolaget Ramsbury, där H&M HM B -0,29% Dagens utveckling grundaren Persson ligger bakom, har sålt sin andel i Securitas som funnits med sedan 2010. 

Uppåt gick det för gruvbolaget Lundin Mining LUMI -2,59% Dagens utveckling med 2,5 procent. En resursuppdatering har visat att kopparreserverna i den chilenska gruvan Candelaria växer. Det har även framkommit att Lundin Mining inte avser göra några förändringar av sitt bud på det kanadensiska gruvbolaget Nevsun Resources. Tidigare i veckan lade det kinesiska gruvbolaget Zijin ett högre bud. 

I motsatt riktning gick specialistläkemedelsbolaget Sobi vars aktie föll med 8,3 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till sälj, från tidigare behåll. Banken oroar sig för att värderingen av Sobi inte tillräckligt återspeglar osäkerheten i tillväxtutsikterna, till följ av ökad konkurrens inom läkemedel för blödarsjuka. 

Oljebolaget Enquest ENQ -1,83% Dagens utveckling sjönk med nära 13 procent. Bolaget planerar en emission på 107 miljoner pund för att köpa resterande 75 procent av Magnus-fältet med två brunnar, i enlighet med ett optionsavtal som gäller fram till 15 januari. 

MQ klättrade ytterligare 9,5 procent under fredagen. Bolaget fick tidigare i veckan en köprekommendation i Affärsvärlden. 

På First North steg fintechbolaget Cinnober med 2 procent. Bolaget pekas ut som en uppköpskandidat i Forbes. 

Forskningsbolaget Kancera, som handlas på First North, tappade inledningsvis men återhämtade sig. Bolaget har valt att omorganisera och fokusera sin verksamhet på fractalkineprojekten riktade mot inflammation och cancer. Aktien sjönk 1,3 procent. 

Fredagens vinnare blev Nickel Mountain Resources, listade på NGM, som kommit med en uppdatering kring oljefyndigheter i Minskregionen i Ryssland. Aktien rusade med närmare 120 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?