1515

Stockholmsbörsen: Väntas öppna svagt uppåt

Efter två raka uppgångsdagar ser Stockholmsbörsen ut att inleda veckans sista handelsdag med lätt stigande index. Volvo är i fokus sedan ett nytt marginalmål levererats sent på torsdagen och H&M:s vd har talat ut hos Nyhetsbyrån Direkt.

Gårdagens New York-börser steg överlag med starkast utveckling för Nasdaq som avancerade 1 procent. I den efterföljande handeln i Asien noterades mindre uppåtgående rörelser. De asiatiska investerarna, som många andra, inväntar den amerikanska jobbrapporten för augusti på fredagseftermiddagen.

Oljepriset rekylerar något efter torsdagens rejäla uppgång medan basmetallterminerna noterar uppgångar över hela linjen. Dollarn har stigit något under morgonen men handlas fortfarande till under 8 kronor.

Terminerna för de ledande Europabörserna visade vid klockan 8.40 uppgångar på runt 0,1-0,4 procent. Även förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning på +0,4 procent för OMXS30-indexet.

Styrelsen i Volvo har i sin årliga översyn beslutat att införa nya finansiella mål för Volvokoncernen som gäller från och med den 31 augusti 2017. Bland annat ska koncernens rörelsemarginal överstiga 10 procent mätt över en konjunkturcykel. Enligt SME Direkts sammanställning från i slutet av juli räknar analytikerna i snitt med en justerad rörelsemarginal på 8,8 procent i år, 9,2 procent 2018 och 9,5 procent 2019.

DNB Markets höjer sin rekommendation för Volvo till köp från behåll och riktkursen höjs till 155 kronor. I går stängde aktien nära 136 kronor.

H&M fortsätter att expandera inom den viktiga e-handeln och 2018 hoppas bolaget på att nå tillväxtmålet för koncernen. Nästa år kommer även ytterligare ett nytt varumärke lanseras och det kan följas av fler. Det säger vd Karl-Johan Persson till Nyhetsbyrån Direkt i en av de mer omfattande intervjuerna han gett på länge där han också bemöter kritiken bolaget fått för att vara snål med sin informationsgivning.

Nordea Markets höjer riktkursen för Lundin Mining till 70 kronor, att jämföra med gårdagens stängningskurs på 60 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

ABG Sundal Collier inleder bevakning av Sportamore med rekommendationen köp. Riktkursen är 175 kronor.

Ett urval av fredagens makro:

- EMU: industri-PMI (def) augusti kl 10.00

- USA: sysselsättning augusti kl 14.30

Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 180.000 personer efter att ha ökat med överraskande starka 209.000 i juli. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 4,3%, timlönerna väntas ha ökat 0,2% jämfört med i juli och med 2,6% jämfört med augusti 2016.

- USA: ISM industri-PMI augusti kl 16.00

- USA: Michiganindex (def) augusti kl 16.00

- USA: bygginvesteringar juli kl 16.00


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?