1515
Annons

Stockholmsbörsen väntas öppna på minus

Stockholmsbörsen pekar nedåt inför torsdagens handel. De större Europabörserna indikerar också lägre öppningar. 

De asiatiska börserna visade en tydligt negativ utveckling på torsdagen med Kina-börserna i bräschen för nedgångarna. Tokyo tappade runt 1 procent. 

I minusskålen tyngde att Trump-administrationen överväger att höja tullsatsen på de föreslagna importtullarna mot Kina till 25 från 10 procent. Samtidigt verkar inte Kina vara så intresserat att under hot sätta sig vid förhandlingsbordet.   

Kina-börserna på fastlandet var 2,5-3 procent ned.

Börserna på Wall Street utvecklades blandat under onsdagskvällen, där Apple blev den stora vinnaren. Tesla steg kraftigt i efterhandeln efter rapport.      

Dollarn har stärkts mot euron och tappat mot yenen, medan amerikanska räntor har vänt ned något efter en initial uppgång i samband med Feds räntebesked på onsdagskvällen om oförändrad ränta vilket var helt enligt ritningarna.

Uttalande i samband med räntebeskedet var visserligen ytterligare något ljusare om USA-ekonomin men indikerade inte någon förändring av de ränteplaner som presenterades i juni. Även om den amerikanska centralbanken alltså talade om ytterligare gradvisa ökningar.    

Därmed är manegen krattad för en ny räntehöjning på amerikansk mark i september, och sannolikt också för ytterligare en höjning mot slutet av året.

Spot-priset på Nordsjöolja handlades något upp till närmare 73 dollar per fat efter onsdagens nedgångar. På metallfronten var det överlag mindre blandade rörelser.

Vid 8.20-tiden var terminerna för de större Europabörserna ned runt 0,3-0,6 procent. 

Stockholmsbörsen ska i sin tur öppna 0,4 procent lägre enligt indikationerna från IG Markets.

På rapportfronten har det varit stiltje och även på nyhetsfronten har det varit mestadels magert:

* Hotellkedjan Radisson kan komma att byta huvudägare igen. Kinesiska Jin Jiang överväger att lägga bud på Radisson, skriver Bloomberg News med hänvisning till anonyma källor.

Bland rekommendationsändringarna märks:

* DNB Markets höjer sin rekommendation för Oriflame till köp från behåll. Riktkursen ligger kvar på 347 kronor.

* Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för mätteknikbolaget Hexagon till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs dock samtidigt till 549 kronor från 480 kronor.

* Bilservicekedjan Mekonomen har stigit 27 procent sedan halvårsrapporten för en vecka sedan, men aktien kan mycket väl fortsätta upp enligt Dagens Industri.

* Nederländska investmentbanken Kempen har sänkt Castellum från köp till neutral medan Wihlborgs höjts från neutral till köp.

* Pareto Securities och Danske Markets behåller sina köprekommendationer på Leo Vegas efter onsdagens rapport där spelaktien tappade 15 procent efter sen svag inledning på det tredje kvartalet.      

På makrofronten väntas främst: 

- BOE: räntebesked kl 13.00

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

- USA: industriorder juni kl 16.00

- USA: order varaktiga varor (def) juni kl 16.00


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?