1515
Annons

Stockholmsbörsen: Vände till plus på eftermiddagen

Stockholmsbörsen inledde tisdagen i svag tendens för att under eftermiddagen vända till plus. Verkstadsbolagen gav stöd till vändningen där även H&M bidrog med uppgång. Swedish Match steg mest bland OMXS30-bolagen medan Electrolux och Nordea tyngde. 

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,7 procent till 1.609. Omsättningen nådde 17,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Tisdagens tema var en lång väntan på ett beslut från USAs president Donald Trump om eventuella sanktioner för Iran. Vid Stockholmsbörsens stängning rapporterade flera medier om att han väntas avisera att USA lämnar sitt avtal kring kärnvapen med landet. Oljepriset föll kraftigt på nyheterna, som mest med cirka 3 procent för Brent. 

I Stockholm letade sig Swedish Match högst bland storbolagen i OMXS30 med en uppgång på drygt 2,8 procent. Aktien har därmed återhämtat sig snabbt efter fredagens tapp i samband med delårsrapporten. 

Förutom uppgångar för verkstadsbolag som Volvo och Sandvik på 1,7 respektive 1,6 procent steg även klädkedjan H&M i samma härad med 1,4 procent. Ordföranden tillika storägaren Stefan Persson har fortsatt köpa aktier under senare tid. 

Det var i övrigt spridda skurar och inget tydligt sektortema bland de större bolagen i OMXS30. I botten återfanns Electrolux som sjönk med 1 procent men även Nordea tyngde. 

Medicinteknikbolaget Arjo steg med 3,4 procent i spåren av att under måndagen fått höjd rekommendation till köp av både Handelsbanken och Carnegie. Aktien har stigit med över 16 procent de senaste 5 handelsdagarna. 

I övrigt har gruvbolagen Lundin Mining och Euro Sun Mining lagt ett bud värt 1,5 miljarder kanadadollar på Nevsun Mining som bland annat kontrollerar koppar- och guldprojektet Timok i Serbien. Om budet går igenom är det tänkt att Nevsun ska delas upp. Lundin Mining tappade 3,7 procent. Basmetallerna föll på bred front under tisdagen vilket bidrog till ett svagt sentiment kring gruvbolag. 

Moberg Pharma, som säljer läkemedel mot nagelsvamp, stack ut bland de rapporterande bolagen med en rapport som togs emot väl av börsen. Aktien steg med nästan 9 procent efter att framförallt bolagets viktigaste produkter såsom Kerasal Nail bidrog till att produktportföljen, rensat för avyttrade varumärken, steg med 5 procent.  

Åt andra hållet gick Tethys Oil, med oljetillgångar i Oman, som efter sin delårsrapport föll med nästan 10 procent. Bolaget redovisade en oljeproduktion i den nedre delen av tidigare guidning på 11.000-13.000 fat olja per dag för det första kvartalet. Ett allmänt negativt sentiment för oljeaktier efter oljeprisraset bidrog till nedgången. 

Dagens förlorare blev kasinobolaget Global Gaming som föll med nära 17 procent efter en vinstvarning. Bolaget räknar med ett rörelseresultat på 29 miljoner för det första kvartalet. Det avvek från ABG:s 50 miljoner kronor, meddelat i en köprekommendation för bolaget som publicerades under morgonen, åtföljd av uppgångar på som mest nästan 9 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?