1515

Stockholmsbörsen: Vände ned med Husqvarna i botten

Stockholmsbörsen inledde torsdagen på ett muntert humör, men vände nedåt efter lunch. Bland storbolagen gick trädgårdsproduktbolaget Husqvarna i täten för nedgången.

Torsdagen bjöd på en fullspäckad utrikesagenda med parlamentsval i Storbritannien, räntebesked från den Europeiska centralbanken och utfrågning av den före detta FBI-chefen James Comey.

I Sverige var börshumöret till en början positivt, men svalnade gradvis under eftermiddagen och när torsdagens handel summerades var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ner 0,1 procent medan OMXS30 var upp 0,2 procent.

Bland storbolagen gick Husqvarna i bräschen för nedgången med ett tapp på 3,3 procent. På en företagspresentation sade bolagets finanschef Jan Ytterberg att bolaget haft en vädermässigt tuff start på det andra kvartalet i norra Europa, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Andra bolag i toppen av minuskolumnen var kylskåpstillverkaren Dometic som backade med 2,5 procent, teknikkonsulten Sweco som föll 2,1 procent och kökstillverkaren Nobia som tappade 2,2 procent.

Åt andra hållet gick gruvbolaget Boliden som lyfte 2,4 procent, verkstadskoncernen Sandvik som steg 1,6 procent följt av SSAB som steg 1,3 procent.

Prylkedjan Clas Ohlson levererade en rapport för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår som var klart över analytikernas prognoser. Framförallt marginalen klådde förväntningarna med råge medan utdelningen föreslås höjas till 6,25 kronor per aktie. Aktien steg med 5,5 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Karo Pharmas arbetande styrelseordförande Anders Lönner har under den senaste veckan köpt nästan 650.000 aktier i bolaget för omkring 24 miljoner kronor. Aktien steg med 6,8 procent på torsdagen.

Investmentbolaget Kinnevik har sålt sina sista 10,9 miljoner aktier i den tyska tech-investeraren Rocket Internet genom ett så kallat accelererat bokbyggande. Priset landade på 20 euro per aktie. Kinnevik-aktien steg med 0,4 procent på torsdagen.

Swedbank har höjt sin rekommendation för belysningskoncernen Fagerhult till köp från tidigare minska. Riktkursen ligger fortsatt på 375 kronor per aktie. Fagerhult-aktien steg med 7,6 procent på torsdagen och stängde på kursen 369,50 kronor.

Modejätten H&M fortsatte den senaste tidens utförslöpa och backade med 0,6 procent till 208,60 kronor. SEB har sänkt sin riktkurs till 265 kronor från tidigare 285, men upprepar rekommendationen köp.

Åt andra hållet gick telekombolaget Ericsson som steg med 1,2 procent till 63,70 kronor. Bolaget har slutit ett strategiskt avtal med den spanska operatören Masmovil. Citi har även inlett bevakning av aktien med en köprekommendation och riktkursen 75 kronor.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?