1515
Annons

Stockholmsbörsen: USA-siffror dämpade nedgången

Stockholmsbörsen sjönk på tisdagen i linje med börserna i Tyskland och Frankrike. En viss återhämtning syntes på eftermiddagen sedan den amerikanska industrins inköpschefsindex överraskat på uppsidan. SSAB och Fingerprint Cards tillhörde de relativt få vinnarna medan en rad storbolag backade. 

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,9 procent till nivån 1.646. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,3 miljarder kronor.

Stålbolaget SSAB fick köprekommendation av Nordea och steg 0,9 procent på den sura börsen. Förra veckans vinnare Fingerprint Cards inledde även denna vecka i dur och steg 7 procent. Aktien är upp över 100 procent sedan bottenkänningen i juli.

Skanska sjönk 2,0 procent. Byggkoncernen har hittills under tredje kvartalet bara meddelat två order med ett hopslaget värde om 820 miljoner kronor och orderboken fortsätter krympa, pekade banken DNB på enligt Bloomberg News.

Boliden och SCA backade också drygt 2 procent. H&M sjönk 1,5 procent. Carnegie har sänkt sina vinstestimat för klädbolaget.

Försvarsföretaget Saab tappade 2,3 procent. Di avslöjade på måndagskvällen att svenska försvaret avser köpa ett nytt marint ledningssystem från israeliska Elbit Systems och inte från Saab. Vidare rapporterade Reuters att den amerikanska Saab-konkurrenten Lockheed Martin avser flytta produktionen av alla vingar för stridsflygplanet F-16 till Indien, ett land som Saab vill göra Gripen-affärer med.

Ericsson förvärvar det amerikanska företaget CENX i syfte att förbättra förmågan till nätverksautomation. Vidare rapporterades att Kina utvärderar en fusion mellan två av landets tre mobiloperatörer. Ericsson backade 0,2 procent.

Medicinteknikbolaget Sectra som kom med rapport för maj-juli i bolagets brutna räkenskapsår sjönk med 7 procent. Investmentbanken Pareto noterade att orderingången visserligen var överraskande stark, men att rörelseresultatet var 11 procent sämre än bankens beräkningar.

Bioteknikbolaget Calliditas steg med 2,7 procent till 52,99 kronor. Stifel, en amerikansk investmentbank, har inlett bevakning med köprekommendation och en riktkurs på 100 kronor.

Eyetrackingbolaget Smart Eye har kontaktat Carnegie för att undersöka möjligheterna för en kapitalanskaffning. Aktien backade 3,4 procent.

First North-bolaget Oboya Horticulture har via sitt kinesiska dotterbolag fått en order värd runt 12,8 miljoner kronor. Oboya har aviserat flera order på sistone. Aktien avancerade 7 procent.

Innehåll från DigipAnnons

Så digitaliserar Digip immaterialrättsmarknaden

En varumärkesregistrering skyddar inte bara från intrång och kopior – den kan även öka förtroende och respekt för varumärket. 80 procent av ett företags värde ligger i immateriella tillgångar, men processen för att varumärkesskydda dem har tidigare varit utdragen och krånglig. Nu har Digip gjort den traditionella immaterialrättsmarknaden helt digital.

De digitala immaterialrättsliga tillgångarna har exploderat i takt med digitaliseringens framfart och i dag behöver företag ha en immaterialrättslig strategi för exempelvis domännamns- och varumärkesregistreringar, varumärkesintrång och säkerhetstjänster för DNS. Samtidigt har eran av kryptovalutor, blockchainapplikationer och andra virtuella varor gjort varumärkeshantering utmanande för organisationer att hantera.

Viktor Johansson startade stockholmsbaserade Digip 2019, tillsammans med Christian Vierling, Victor Fredriksson och Jimmy Hörström. De har fler än 300 kunder i 40 länder och arbetar främst med högteknologiska startups, digitalt drivna små och medelstora företag, e-handelsföretag och digitala tjänsteleverantörer.

Kostnadsfri juridisk hjälp

– Vår plattform skiljer sig från konkurrenterna då obegränsade varumärkessökningar kan göras. Våra kunder kan även kostnadsfritt boka möten med juridiska rådgivare och varumärkesexperter, vilket sparar tid och skär ner på kostnadens som traditionellt kommer med ett varumärkesarbete. Det är en kombination som jag tror blir särskilt attraktiv i dagens marknad, där företag behöver se över sina kostnader och effektivisera verksamheten. Det ska bli spännande att följa de makroekonomiska förändringar vi nu ser. 

Viktor beskriver Digip som en helhjärtad partner för skydd av varumärkets olika delar. Samarbetet menar han bottnar i ett gemensamt arbete med kunderna.

– Genom att kombinera innovativ teknik och specialistrådgivning bygger vi tillsammans en proaktiv, kostnadseffektiv och skyddande varumärkesstrategi anpassad efter kundens behov. Det är kunden som kan sin marknad bäst, vi kompletterar arbetet med vår expertis om varumärkesskyddets olika delar. Tillsammans kartlägger vi de risker som är förknippade med varumärket. Vår plattform skannar sedan av marknaden för att proaktivt övervaka eventuella intrång.

Ett kostsamt misstag

Tillsammans har grundarna mer än 50 års erfarenhet av strategisk rådgivning och Viktor berättar att man tydligt kan se hur företag påverkas av bristande eller obefintliga varumärkesskydd.

– I och med att det kan bli en komplicerad och utdragen registreringsprocess struntar många i att varumärkesskydda sina produkter; de tänker kanske att intrång är ovanliga eller att de ska ta tag i registreringen senare. Om någon då kopierar företagets kod, design eller andra immateriella tillgångar kan prislappen bli stor och väldigt, väldigt onödig. 

Det var den insikten som lade grunden till Digip. De leder utvecklingen av den traditionella immaterialrättsbranschen och vill förenkla och utmana en bransch som inte har hängt med i den digitala utvecklingen, men ändå utvecklat innovativa lösningar.

– Digip blev historiska när vi som första ombud ansökte om varumärkesskydd genom en API-koppling. Vi kombinerar kunskap med marknadens mest innovativa teknik – vi gör det helt enkelt smidigt och kostnadseffektivt för företag att ha kontroll på sin immaterialrättsportfölj, avslutar Viktor Johansson.

Läs mer på digip.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digip och ej en artikel av Dagens industri

Gasutsläppet från Nord Stream närmar sig ett slut

Under söndagen kan utsläppen från Nord Stream 1 i Östersjön upphöra. Stoppet är nödvändigt för att kunna utreda läckorna i de båda gasledningarna.

Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.
Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.Foto:Danska Försvaret

Efter det att läckaget upptäcktes i tisdags har flödet successivt minskat från den ryska ledningen.

När Kustbevakningen under lördagen genomförde en flygobservation över de två läckorna i den svensk ekonomiska zonen konstaterades att det större utsläppet var 100 meter i diameter och det mindre till 15 meter i diameter.

Efter dialog med Nord Stream är prognosen enligt Kustbevakningen fortfarande att utsläppet i Östersjön ska upphöra under söndagen. Myndigheten skriver i lördagens lägesuppdatering att man ”inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar höjd för att utsläppet kan pågå längre än så”.

Säkerhetszonen som upprättades efter det misstänkta sabotaget har ännu inte förändrats. Enligt Sjöfartsverket bör man hålla ett avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer), och för flygtrafik gäller 3.500 fot (drygt 1.000 höjdmeter).

Under lördagen rapporterade danska medier, med hänvisning danska Energistyrelsens Twitter, att Nord Stream 2 helt hade tömts på gas. Uppgifterna ändrades dock senare till att gas inte längre läcker ut från den skadade ledningen då det enligt den danska myndigheten uppstått en jämvikt mellan gas- och vattentrycket.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera