1515
Annons

Stockholmsbörsen: Uppgångssviten bruten

Stockholmsbörsen noterades lägre vid stängning på torsdagen. H&M fick ett tufft avslut på dagen då aktien sjönk efter sänkt riktkurs och vinstprognos från investmentbanker.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 sjunkit med 0,3 procent till 1.673. Aktier för drygt 16 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På toppen av OMXS30-täppan stod SCA och Sandvik som steg runt 2 procent vardera. Credit Suisse har höjt sin rekommendation för Sandvik till outperform, från neutral.

Svagast utveckling för dagen hade H&M:s aktie som stängde på 124:18 kronor, vilket motsvarade ett tapp på 5,4 procent, efter sänkta vinstprognoser från Citi och sänkt riktkurs från Goldman Sachs från 120 till 112 kronor.

Trögt gick det även för de råvarurelaterade bolagen Boliden och SSAB som var ned 3,8 respektive 4,8 procent.

SSAB meddelade sent på onsdagskvällen marknaden att bolaget valt att stoppa driften av masugnen vid SSAB Special Steels i Oxelösund, sedan onormalt höga temperaturer uppmätts i ugnens mantel. Stoppet beräknas vara i två veckor och kosta cirka 150 miljoner kronor och har på torsdagen härrörts till smält järn som fastnat bakom ugnens tegel.

Boliden har fått sänkt rekommendation av Credit Suisse från neutral till underperform, samtidigt som riktkursen kapades från 280 till 210 kronor. Vid stängning hade Boliden handlats ned till priset 248:90 kronor.

Elektas rörelseresultat kom in en bra bit under vad analytikerna hade räknat med under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Enligt vd Rickard Haussman kan dock Elekta trots hur rapporten såg ut komma att överträffa sin egen omsättningsprognos.

"Det finns en möjlighet att vi kan komma att överträffa målet men vi guidar alltjämt på 7 procent", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Marknadens reaktion på Elektarapporten var negativ och aktien tappade 10,5 procent.

Intimhälsobolaget Ellen, listat på First North, ökade sin omsättning och minskade förlusten under det första halvåret 2018. I samband med rapporten framkom dock att bolaget avser genomföra en nyemission om 19,6 miljoner kronor för att "finansiera fortsatta marknadsinvesteringar på befintliga marknader". Marknaden handlade ned aktien nästan 28 procent.

Irlab Therapeutics aktie hade vid stängning stärkts hela 18,7 procent sedan bolaget rapporterat vad det anser vara lovande effektdata i fas 2a-studier för IRL752 mot Parkinson sjukdom.

Mjukvarubolaget Imint, listat på Spotlight, steg 14 procent sedan bolaget meddelat att det tecknat ett licens- och supportavtal för bolagets Vidhance-mjukvara med ett "stort" taiwanesiskt bolag inom kontraktstillverkning av elektronik.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?