1515

Stockholmsbörsen: Uppgången tappar fart

Stockholmsbörsen handlades efter lunch alltjämt på plus, även om förmiddagens uppgång mattats något. Bland storbolagsvinnarna märktes telekomsektorn, både i Sverige och i Europa i övrigt, medan ett antal verkstads- och råvarubolag bolag hade en trögare utveckling.

Getinge rasade planenligt sedan rätten till avknoppade Arjo avskilts.

Utanför OMXS30 lyfte Intrum efter att ha presenterat aggressiva nya finansiella mål. Samtidigt fick Stillfront gott betyg av marknaden för ett aviserat storförvärv.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 1.602. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 5,3 miljarder kronor.

Högst upp i indexet låg hygienbolaget Essity med en uppgång på knappt 2 procent. Uppåt var det även för Ericsson, som adderade 1,2 procent. Teleoperatörerna Telia och Tele2 steg 0,9 respektive 0,6 procent.

Telekom var det breda europeiska indexet Stoxx 600:s för dagen överlägset starkaste sektor. Nederländska KPN är på jakt efter uppköpsobjekt och tittar särskilt på danska TDC och finländska Elisa, enligt Bloomberg News.

Stabilt på plus noterades även storbankerna, som steg 0,8 till 1,2 procent.

På minussidan märktes Volvo, ned 1,5 procent i spåren av en rekommendationssänkning från DNB.

Lundin Petroleum petas ur OMXS30 vid årsskiftet. Storbolagsindexet blir därmed utan oljebolag. Aktien backade 1,3 procent.

Getinge tappade 23:30 kronor eller 16 procent efter att ha handlats utan rätt till utdelningen av Arjo, som börsnoteras nästa vecka. Arjo har av analytiker värderats till cirka 30 kronor per Getinge-aktie.

Kredithanteringsbolaget Intrum steg brant sedan bolaget lanserat nya finansiella mål i samband med sin kapitalmarknadsdag. I synnerhet målet för vinst per aktie var av allt att döma klart högre än förväntningarna och aktien lyfte nästan 12 procent.

Rapporterande Systemair gick åt motsatt håll sedan kvartalsrapporten visat resultat och tillväxt klart under analytikernas snittförväntningar. Aktien förlorade drygt 6 procent.

Läkemedelsbolaget Sobi backade 2,2 procent sedan konkurrenten Roche visat positiva fas 3-resultat för blödarsjukepreparatet Hemlibra.

Aktien i Clas Ohlson fortsatte ned efter onsdagens rapportutlösta fall på 15 procent, nu med 2,8 procent. Flera banker har sänkt sina riktkurser och analytiker menar att bolaget står inför utmanande tider.

Bland spelbolagen rusade Stillfront sedan bolaget meddelat att det köper Goodgame Studios för närmare 2,7 miljarder kronor, till stor del med egna aktier. Stillfront-aktien steg nästan 24 procent.

Även inom bettingsektorn var det överlag upp efter uppgifter om att brittiska GVC befinner sig i budsamtal med Ladbrokes. För svenska aktörer som Betsson och Kindred var uppgångarna i storleksordningen 2 procent. I London lyfte Ladbrokes 31 procent och GVC 8 procent.

Affärsvärlden har köpstämplat Camurus, Academedia och Amasten, men satt sälj på Garo. Camurus steg 6,7 procent, Academdia var 1,9 procent högre medan Amasten klättrade 8 procent. Garo föll knappt 5 procent efter säljrådet.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 7 december

image


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?