1515
Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången håller i sig

Stockholmsbörsen håller fast vid morgonens uppgång i en annars händelselös tisdagshandel. Forskningsbolaget Bioinvent och belysningsföretaget Fagerhults bjuder däremot på nyheter och belönas med kursuppgångar.

Uppgången på Stockholmsbörsen håller i sig över lunch trots tunn handel. Både breda OMXSPI och OMXS30, det index som följer börsens 30 mest omsatta bolag, är upp 0,3 procent.

Det är mestadels positivt i Europa, där de tunga börsindexen visar på plus. Tyska DAX är upp 0,2 procent medan Parisbörsens CAC 40 är upp 0,2 procent och Londons storbolagsindex FTSE 100 är oförändrat sedan fredagen.

Helsingforsbörsens OMXH25 backar dock. I botten syns kranbolaget Konecranes och finanskoncernen Sampo som backar 0,9 respektive 0,6 procent.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg klättrar 2,4 procent utan stöd av tydliga nyheter. Läkemedelsbolaget Sobi är upp 1,6 procent medan hotellbolaget Pandox klättrar 1,2 procent. Livsmedelsjätten Axfood och investmentbolaget Ratos klättrar 1,1 procent vardera medan bilsäkerhetsföretaget Autoliv är upp en knappt procent.

Det är istället aktierna utanför storbolagslistan som bjuder på dagens nyheter. Forskningsbolaget Bioinvent sticker iväg 28,4 procent till 3,4 kronor efter en positiv analys från Redeye som höjer värderingen av small cap-bolaget rejält efter förra veckans nyhet om ett samarbete med jätten Pfizer.

Bioinvent går nu mot omsättningsrekord. Med fem timmar kvar på tisdagshandeln har aktien omsatt 90 miljoner kronor. Den enda gången Bioinvent omsatt mer än så under en börsdag var

Bioinvent upp 28,4 procent till 3,4 kronor, ser ut att gå mot nytt omsättningsrekord. Aktien har omsatt 90 miljoner var i januari 2007, då aktien stängde på 11,85 kronor.

Belysningsbolaget Fagerhult, som handlas på mid cap-listan, klättrar 6,4 procent efter att bolaget meddelat att man förvärvar ett tyskt och ett franskt bolag för sammanlagt 835 miljoner kronor.

Listkollegan Vitrolife stiger desto mer, upp 8,5 procent. Inga tydliga nyheter har dock kommit från medicinteknikkoncernen.

Oljan stiger något på tisdagen. Vid 12:20 handlas ett fat Nordsjöolja för strax över 55 dollar, upp 0,1 procent för dagen. Det ger stöd och mid cap-bolagen Africa Oil och Enquest som klättrar 5,2 respektive 3,1 procent. Storbolaget Lundin Petroleum är däremot oförändrat sedan fredagsstängningen.

Det är tunt om förlorare på storbolagslistan men biometribolaget Fingerprint Cards ligger fortfarande i botten av OMXS30 med en nedgång på 1,1 procent. Telekombolaget Millicom backar 0,7 procent medan fastighetsbolaget Bonava och spelbolaget Net Ent är ner 0,5 procent vardera.

Net Ents konkurrenter Kindred Group och Betsson står sig något bättre efter morgonens nedgång och ligger på minus 0,1 procent vardera.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?