1515

Stockholmsbörsen: Uppåt efter avvaktande start

Efter fyra dagars nedgångar handlas Stockholmsbörsen oregelbundet kring nollan. Även ute i Europa bromsade de negativa rörelserna in i väntan på torsdagens amerikanska omröstning om Obamacare.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index och storbolagsindexet OMXS30 är upp 0,6 procent vardera.

Ute i Europa är tyska DAX upp 0,4 procent medan franska CAC 40 noterar en uppgång om 0,2 procent. Londonbörsens FTSE 100 är oförändrat.

I täten för uppgången på Stockholmsbörsen går spelbolaget Kindred, som har fått en höjd rekommendation av Carnegie, vars aktie är upp 4,8 procent. Bolaget har sällskap av gruvbolaget Boliden som klättrar runt 3 procent efter en höjd rekommendation av Handelsbanken.

Bland vinnarna finns också biometribolaget Fingerprint Cards, som efter flera dagars nedgång efter vinstvarningen tidigare i veckan, noterar en uppgång om 2,6 procent. Aktien har fått en höjd rekommendation av UBS och är torsdagens mest omsatta.

På plus finns också flera fastighetsbolag. Klövern och Atrium Ljungberg noterar uppgångar om 2,1 procent vardera medan Wihlborgs är upp 1,1 procent. Även Castellum och Wallenstam klättrar 0,8 respektive 07 procent.

På botten finns däremot nätverksvideoföretaget Axis som backar 2,3 procent. På onsdagen kom beskedet att åklagaren yrkar på fängelse, böter och förverkande av vinster i insiderrättegången som rör Axis och Transmode.

Axis har sällskap av specialfettbolaget AAK och byggbolaget Peab som också backar 1,2 respektive 1 procent.

Bättre går det för nykomlingen Mips som nu handlas till kursen 52,5 kronor. Det utgör en uppgång på 14,1 procent från teckningskursen på 46 kronor, som ger Mips ett marknadsvärde på 1,164 miljoner kronor. Det är en anmärkningsvärd värdering enligt Di:s Martin Blomgren, som menar att den sticker ut bland nynoterade bolag.

”Det är ett spännande bolag och en spännande produkt, men en jättedyr aktie. Det vill till att de uppfyller kraven på omsättning på 400 miljoner kronor per år och en marginal på 40 procent”, säger han i Börsmorgon.

”Det är en prognos och det kan hända mycket på vägen. De kan missa det här och då är fallhöjden stor”, fortsätter han och påpekar att ett köp är förenat med stor risk.

Bland de mindre bolagen klättar också hotellbolaget Scandic Hotels, vars största ägare EQT säljer sitt kvarvarande innehav om 20,4 procent av bolaget till Provobiskoncernen. Aktien är upp 7,6 procent.

Även medicinteknikbolaget Ortivus och cancerforskningsbolaget Alligator Bioscience, som har genomfört den första fas 1-studien med ADC-1013, är upp 18,4 respektive 7,5 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?