1515

Stockholmsbörsen: Tung start på handelsveckan

Råvarubolagen tyngde en svag Stockholmsbörs som avslutade tisdagen på minus. SCA rekylerade nedåt efter torsdagens kraftiga uppgång medan oljesektorn backade.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI backade 0,6 procent under tisdagshandeln. OMXS30 fortsatte ner ännu en bit och avslutade dagen på minus 1 procent.

Det blev en surmulen tisdag i hela Europa. Londonbörsens storbolagsindex FTSE 100 hade sin sämsta börsdag sedan juni 2016 och noterade en nedgång på 2,5 procent efter beskedet att britterna går till nyval i juni.

Tyska DAX stängde ner på minus 0,9 procent medan franska CAC 40 backade 1,6 procent inför den första omgången i presidentvalet som går av stapeln på söndag.

Bland de svenska storbolagen tävlade gruvbolaget Lundin Mining och skogs- och hygienkoncernen SCA om jumboplatsen. SCA tog till slut den tvivelaktiga äran med en nedgång på 4 procent, en rekyl från torsdagens rusning på 7,8 procent efter uppgifter om att två internationella riskkapitalbolag lagt ett bud värt 200 miljarder kronor på bolagets hygiendel. Lundin Mining backade 3,4 procent.

Lundin Petroleum sjönk 2,5 procent i spåren av data från den amerikanska energimyndigheten EIA som indikerar att produktionen av amerikansk skiffergasolja kan nå den högsta nivån på över två år nästa månad.

Vid Stockholmsbörsens stängning handlades Nordsjöoljan Brent för 54,8 dollar per fat, ner 1,2 procent för dagen.

Sektorskollegorna Africa Oil och Enquest backade 3,5 respektive 3,4 procent medan Tethys Oil stängde ner 1,4 procent.

De var inte de enda råvarubolagen som gick svagt. Stålproducenten SSAB och gruvjätten Boliden backade 2,2 respektive 3,1 procent.

I övrigt backade telekomjätten Ericsson 1,5 procent medan industriaktier som Atlas Copco, SKF och Sandvik handlades ner mellan 2 och 2,2 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards backade 3 procent till 35 kronor.

Mot strömmen gick fastighetsbolagen Castellum, Wallenstam och Wihlborgs som steg 1,6 till 1,7 procent. Även kökstillverkaren Nobia och it-konsulten Tieto klättrade, upp 1,2 procent.

Av OMXS30-aktierna var låsbolaget Assa Abloy ett av bara fyra bolag som höll sig på plus efter beskedet att bolaget köper den amerikanska stängseltillverkaren Jerith Aluminum Fences, vars försäljning väntas uppgå till omkring 180 miljoner kronor i år enligt ett pressmeddelande. Aktien steg med 0,7 procent.

I övrigt var Telia och Investor upp 0,3 procent.

På småbolagslistan bjöd digitalpennetillverkaren Anoto på ännu en dag av uppgång. Aktien stängde på 0,19 kronor, upp 10,5 procent för dagen. Det kommer efter tvåsiffriga rusningar under förra veckans sista handelsdagar och aktien är därmed stigit 81 procent på en vecka.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?