1515

Stockholmsbörsen: Tung börsöppning för Handelsbanken

Det blev en ljum start på onsdagens handel med index som pendlade kring nollan. Handelsbanken, som har levererat en rapport långt under förväntningarna, finns på botten medan branschkollegan SEB klättrar på beskedet att Johan Torgeby tar över som ny vd för banken.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index inleder onsdagen med att backa 0,2 procent medan storbolagsindexet OMXS30 är ned 0,3 procent.

Morgonens stora nyhet är att SEB:s nya vd och koncernchef blir Johan Torgeby, som i dag är så kallad co-head för divisionen Stora företag och Finansiella institutioner på SEB. Han har varit medlem av SEB:s verkställande ledning sedan 2014 och tillträder som vd och koncernchef den 29 mars, alltså dagen efter SEB:s årsstämma.

”Det är med stor energi och ödmjukhet jag tar mig an uppgiften som vd och koncernchef för SEB. Banker fyller en särskild roll för att stödja en långsiktigt god samhällsutveckling. SEB är i mångt och mycket en unik bank som har verkat i företagsamhetens tjänst under 160 år”, säger Johan Torgeby i ett pressmeddelande.

Annika Falkengren kommer fortsätta i en rådgivande roll tills hos lämnar banken i juli i år. Aktien är upp 0,6 procent på beskedet.

Det blev en betydligt tyngre handelsstart för branschkollegan Handelsbanken som bommade förväntningarna på det fjärde kvartalet. Handelsbankens rörelseresultat blev 4.698 miljoner kronor för perioden, vilket kan jämföras med väntade 4.970 Mkr.

Storbankens räntenetto landade på 7.299 Mkr, vilket kan jämföras med väntade 7.161 Mkr. Utdelningen föreslås bli 5,00 kronor per aktie, mot väntade 5,58 kronor. Handelsbankens aktie rasar 4,3 procent.

Branschkollegan Nordea är upp 0,3 procent medan Swedbank inleder onsdagen med att tappa ,2 procent.

Även dagligvarujätten Ica har redovisat siffror, som var något bättre än väntat. Rörelseresultatet landade på 1.029 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016. Det kan jämföras med väntade 1.019 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning. Aktien är upp 2,2 procent.

Sämre gick det för ABB som har redovisat sämre siffror än väntat för det fjärde kvartalet, med undantag för orderingången som var bättre än väntat. Rörelseresultatet landade på 1.057 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2016. Analytikerna hade i snitt räknat med 1.074 miljoner dollar, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Orderingången landade på 8.277 miljoner dollar, vilket kan jämföras med väntade 8.045 miljoner dollar, enligt SME Direkt. Aktien är ned 2,1 procent.

Bland förlorarna finns också dagligvarujätten Axfood som backar 2 procent på en sänkt rekommendation från ABG Sundal Collier. Även fastighetsbolaget JM faller på beskedet att bolaget säljer sin andel i bostadsbolaget Småa till Alm Equity för 310 Mkr. Aktien har även fått en sänkt rekommendation från Pareto Securities och backar 0,8 procent.

Bland de mindre bolagen rusar Lammhults Design Group 4,9 procent på sina siffror för det fjärde kvartalet. Resultatet efter skatt landade på 19,5 Mkr och resultatet per aktie blev 2,31 kronor.

Samtidigt rasar söktjänstbolaget Eniro 15,1 procent på sina kvartalssiffror. Bolaget noterar sjunkande omsättning och ebitda-resultat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?