Annons

Stockholmsbörsen: Tuff handelsstart för Saab

Handelsveckan inleds på plus med gruvbolaget Boliden i topp. Bland vinnarna finns också oljebolaget Lundin Petroleum som meddelat att bolaget vill knoppa av tillgångarna i Malaysia, Frankrike och Nederländerna.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index inleder veckan med att klättra 0,3 procent medan storbolagsindexet OMXS30 är upp 0,4 procent.

I täten för uppgången går gruvbolaget Boliden som klättrar 3,3 procent och är den mest omsatta aktien i den inledande handeln. Även branschkollegan Lundin Mining är upp 2,2 procent.

Även oljebolaget Lundin Petroleum hör till vinnarna efter att ha meddelat att bolaget föreslår avknoppning av tillgångarna i Malaysia, Frankrike och Nederländerna till ett oberoende olje- och gasbolag, International Petroleum Corporation, ”IPC”. Samtidigt föreslår bolaget att aktierna i IPC ska delas ut proportionellt till Lundin Petroleums aktieägare. För aktieägarna betyder det att tre aktier i Lundin Petroleum kommer att ge rätt till en aktie i IPC.

Förslaget om att knoppa av IPC till ett separat bolag innebär att Lundin Petroleums ledning kan fokusera helt på Norge. 96 procent av Lundin Petroleums reserver och 88 procent av Lundin Petroleums produktionsprognos för 2017 utgörs av tillgångar i Norge.

”Beskedet gör Lundin Petroleum till ett mer tydligt bolag”, sade Di:s Ulf Petersson i Börsmorgon.

Aktien är upp 3,3 procent.

Bland förlorarna finns försvarsindustrikoncernen Saab som har redovisat siffror som inte levde upp till marknadens förväntningar. Rörelseresultatet blev 960 Mkr för det fjärde kvartalet 2016, vilket kan jämföras med väntade 1.157 Mkr, enligt SME Direkt. Saabs omsättning uppgick till 9 miljarder kronor, att jämföra med förväntade 9,4 miljarder kronor.

Utdelningen föreslås bli 5,25 kronor per aktie, vilket är en höjning jämfört med 5 kronor per aktie som delades ut 2015. Analytikerna hade dock väntat sig en utdelning på 6,04 kronor, enligt en enkät gjord av SME Direkt. Aktien är ned 2,7 procent.

På botten finns också nischbanken Collector vars marknadschef Åsa Hillsten Eklund har sålt nära 17.800 aktier i bolaget den 9 och 10 februari. Det framgår av Finansinspektionens insynslista. Aktien är ned 1,3 procent.

På rekommendationsfronten höjer SEB sin rekommendation för fastighetsbolaget Wihlborgs till behåll från sälj. Riktkursen sänks dock till 157 kronor från 170 kronor. I fredags stängde aktien på 174,50 kronor. Aktien är ned 0,3 procent i den inledande handeln.

Bland de mindre bolagen har investmentbolaget East Capital Explorer redovisat sina siffror för det fjärde kvartalet. Bolaget redovisar ett resultat efter skatt på 22,8 miljoner euro, vilket kan jämföras med motsvarande siffra för samma period i fjol som var 1,3 miljoner euro. Resultatet per aktie uppgick till 0,88 euro, att jämföra med motsvarande siffra i fjol som var 0,04 euro per aktie. Aktien är upp 5,6 procent.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?