Stockholmsbörsen: Trump sänkte läkemedelsaktier

Stockholmsbörsens OMXS30 fortsatte nedåt på tisdagen för fjärde handelsdagen i rad. Astra Zeneca sänktes av en tweet från USA:s Donald Trump.

Den amerikanska presidenten Donald Trump sänkte Stockholmsbörsen då han twittrade att ett nytt läkemedelssystem ska pressa priserna på läkemedel rejält.

Det fick läkemedelsbolag att falla på bred front. Astra Zeneca backade omedelbart med över 2 procent och drog med sig index i fallet men aktien återhämtade sig sedan något och stängde på minus 1,3 procent.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI stängde strax över nollan medan storbolagsindexet OMXS30 slutade på minus knappt 0,1 procent.

Volvo-aktien steg med 2,2 procent och stängde på 122,6 kronor, den högsta kursen på drygt två år. Starka siffror från China Construction Machinery Association som visade att antalet sålda grävmaskiner i Kina steg med drygt 300 procent drog upp Volvos aktie.

Nedgången för nätmäklaren Avanza fortsätter och aktien stängde på minus 1,9 procent. Aktien har fallit flera handelsdagar i rad då Di i förra veckan rapporterat att Nordea sänkt sina courtage-avgifter, något som kan slå hårt mot Avanzas intäkter.

Folksam meddelade på måndagen att de planerar att sälja 25 procent av sitt innehav i Swedbank, motsvarande 2,3 procent av Swedbank. Försäljningen skedde till kursen 219 kronor, en rabatt på 2,6 procent jämfört med Swedbanks stängningskurs på måndagen. Swedbank backade med 2,2 procent på tisdagen och stängde på 219,8 kronor.

Powercell rapporterade på tisdagsmorgonen och visar en omsättning på 4,5 miljoner kronor och ett rörelseresultat på minus 18,1 Mkr. Aktien klättrade inledningsvis över 4 procent men föll tillbaka under dagen och avslutade istället ner 0,8 procent.

På tisdagen bröts äntligen den trista trenden för biometribolaget Fingerprint Cards. Aktien har i flera dagar backat och under måndagen var aktien nere under 45 kronor. Men på tisdagen vände det och Fingerprint stängde 3,2 procent upp på 46,16 kronor. Sedan årsskiftet har dock aktien backat med 26,6 procent.

Snapchat, som i förra veckan noterades på New York-börsen, har dock ingen vidare tisdag. Vid Stockholmsbörsens stängning var aktien ned med 9,5 procent. Detta efter att den fallit över 12 procent på måndagen. Aktien handlas dock betydligt över teckningskursen 17 dollar.

Husqvarna klättrar med 1,2 procent efter att bolaget köpt ett bolag inom golvslipning som omsätter 380 Mkr.

Ute i Europa stängde tyska DAX-index på plus 0,1 procent medan Londonbörsens FTSE100 backade med 0,2 procent. Brentoljan handlades kring 56 dollar per fat vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?