Annons

Stockholmsbörsen: Trump sänkte läkemedelsaktier

Stockholmsbörsens OMXS30 fortsatte nedåt på tisdagen för fjärde handelsdagen i rad. Astra Zeneca sänktes av en tweet från USA:s Donald Trump.

Den amerikanska presidenten Donald Trump sänkte Stockholmsbörsen då han twittrade att ett nytt läkemedelssystem ska pressa priserna på läkemedel rejält.

Det fick läkemedelsbolag att falla på bred front. Astra Zeneca backade omedelbart med över 2 procent och drog med sig index i fallet men aktien återhämtade sig sedan något och stängde på minus 1,3 procent.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI stängde strax över nollan medan storbolagsindexet OMXS30 slutade på minus knappt 0,1 procent.

Volvo-aktien steg med 2,2 procent och stängde på 122,6 kronor, den högsta kursen på drygt två år. Starka siffror från China Construction Machinery Association som visade att antalet sålda grävmaskiner i Kina steg med drygt 300 procent drog upp Volvos aktie.

Nedgången för nätmäklaren Avanza fortsätter och aktien stängde på minus 1,9 procent. Aktien har fallit flera handelsdagar i rad då Di i förra veckan rapporterat att Nordea sänkt sina courtage-avgifter, något som kan slå hårt mot Avanzas intäkter.

Folksam meddelade på måndagen att de planerar att sälja 25 procent av sitt innehav i Swedbank, motsvarande 2,3 procent av Swedbank. Försäljningen skedde till kursen 219 kronor, en rabatt på 2,6 procent jämfört med Swedbanks stängningskurs på måndagen. Swedbank backade med 2,2 procent på tisdagen och stängde på 219,8 kronor.

Powercell rapporterade på tisdagsmorgonen och visar en omsättning på 4,5 miljoner kronor och ett rörelseresultat på minus 18,1 Mkr. Aktien klättrade inledningsvis över 4 procent men föll tillbaka under dagen och avslutade istället ner 0,8 procent.

På tisdagen bröts äntligen den trista trenden för biometribolaget Fingerprint Cards. Aktien har i flera dagar backat och under måndagen var aktien nere under 45 kronor. Men på tisdagen vände det och Fingerprint stängde 3,2 procent upp på 46,16 kronor. Sedan årsskiftet har dock aktien backat med 26,6 procent.

Snapchat, som i förra veckan noterades på New York-börsen, har dock ingen vidare tisdag. Vid Stockholmsbörsens stängning var aktien ned med 9,5 procent. Detta efter att den fallit över 12 procent på måndagen. Aktien handlas dock betydligt över teckningskursen 17 dollar.

Husqvarna klättrar med 1,2 procent efter att bolaget köpt ett bolag inom golvslipning som omsätter 380 Mkr.

Ute i Europa stängde tyska DAX-index på plus 0,1 procent medan Londonbörsens FTSE100 backade med 0,2 procent. Brentoljan handlades kring 56 dollar per fat vid Stockholmsbörsens stängning.

Innehåll från BlikkAnnons

Framtidsföretag växer snabbt med hjälp av Blikk

Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.
Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.

Det växande företaget Ic.energy arbetar med stora projekt inom energi, bygg och stadsutveckling – som har betydelse för vår framtid. En viktig del i framgångarna har varit affärssystemet Blikk.

– Vi glada att vi har arbetat med Blikk från start, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig.

Företaget Ic.energy har på fem år gått från att vara ett enmansföretag till att ha 30 anställda. Deras teknikkonsulter arbetar med allt från avvecklingen av kärnkraft till utbyggnaden av infrastruktur och innovativa energilösningar i två nya stadsdelar i Mölndal.

För ett företag som Ic.energy, som ständigt ligger i framkant och arbetar i olika branscher, ställs det höga krav på en stabil administration.

– Jag använder mig bara av Blikk när det kommer till administrationen. Det är ett effektivt program som har fungerat klockrent från start och spar oss väldigt mycket tid. Och det blir egentligen bara bättre och bättre eftersom vi, i och med att vi växer, har användning för allt fler funktioner i programmet, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig på Ic.energy.

Tips för en lyckad riskhantering i dina projekt

Blikk erbjuder viktiga funktioner

Ic.energy använder funktioner som tidsrapportering, projekthantering och resursplanering i Blikk. De skapar även sina faktura- och löneunderlag i systemet som sedan skickas direkt till de integrerade ekonomi- och lönesystemen.

– Vi har även stor användning av Blikks analysverktyg och rapporter för att få en bra överblick av verksamheten. Där kan vi bland annat analysera fakturerbar tid och debiteringsgrad vilket hjälper oss att avgöra vilka projekt som exempelvis är lönsamma och inte. 

I Blikk har de även möjlighet att anpassa inställningar efter olika kunder och medarbetare. Det är en funktion som Mikaela beskriver som avgörande när de arbetar i så skilda branscher.

– Här kan man exempelvis lägga in en medarbetares tjänstebil och traktamente. Det känns som att det finns en funktion för allt vilket vi tycker är jättebra.

Företaget upptäcker ständigt nya användningsområden i Blikk. Exempelvis har de nyligen börjat använda e-signering och timbank där de fått bra tips från supporten.

Se alla funktioner och testa Blikk gratis 

Om Blikk

Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera