Stockholmsbörsen: Tredje dagen på minus

Stockholmsbörsen utvecklades svagt på tisdagen för tredje handelsdagen i rad, där ett antal vinstvarningar från olika sektorer ingav viss oro inför den annalkande rapportperioden. Net Ent och Scandic pressades kraftigt av sina, medan reaktionen i Billerud Korsnäs-aktien tydde på ett luttrat ägarkollektiv.

OMXS30 stängde ned 0,2 procent till 1.623, med aktier för 16 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Råvarubolag var sämsta sektor i Europa, och i Sverige låg SSAB SSAB B +4,75% Dagens utveckling i OMXS30-bottenskiktet med minus 2 procent. Måndagens vinnare Fingerprint backade mest på tisdagen, 2,6 procent, medan Astra Zeneca tappade 1,6 procent sedan konkurrenten Merck rapporterade om framgångar med sitt läkemedel mot lungcancer.

Autoliv ALIV SDB +0,57% Dagens utveckling steg 1,6 procent, mest i OMXS30, med näring från att GM meddelade om fortsatt styrka i Nordamerika och Kina varför USA-bolagets vinst nu spås hamna i övre delen av ett tidigare kommunicerat prognosintervall.

Till vinstvarningarna: Scandic Hotels rasade 20 procent efter att ha vittnat om en svag marknad i Stockholm under fjolårsavslutningen och ett rörelseresultat som inte på långt när nådde upp till marknadsförväntningarna för kvartalet. Beskedet drog med sig Pandox PNDX B +0,43% Dagens utveckling , vars hotellfastigheter i hög utsträckning utgörs av just Scandichotell, i fallet: aktien tappade drygt 5 procent.

Mer bolagsspecifik och mindre överraskande var Billerud Korsnäs besked om fortsatta produktionsstörningar vid framför allt anläggningen i värmländska Gruvön, som tidigare stått för resultatbesvikelser för förpackningskoncernen. Rörelseresultatet under det fjärde kvartalet blir bara 75 procent av SME-förväntningarna enligt bolaget, och aktien stängde på minus 3,8 procent.

Mest uppseendeväckande mätt i kursreaktion var Net Ents vinstvarning, som sänkte aktien 23 procent och därmed gav ett 2,75 miljarder kronor lägre börsvärde. Utfasning av spelleveranser i Australien, Polen och Tjeckien har bromsat intäktstillväxten i det fjärde kvartalet, hette det från kasinoutvecklaren. Årets tillväxtutsikter är dock hälsosamma, enligt vd-besked vid en telefonkonferens.

Bästa storbolag var Getingeavknoppningen Arjo, som steg 5 procent på att fondförvaltaren Fidelity flaggade för ett ägande om 5,2 procent av bolaget.

Ericssons goodwillnedskrivning på 14 miljarder följde på besked i december om prövning av nedskrivningsbehov, och tycks inte ha upprört marknaden: aktiens nedgång var jämförelsevis behärskad, cirka 0,6 procent. Den 8 december, då det indikerades att omkring 20 miljarder av balansräkningens goodwill och immateriella tillgångar på 45 miljarder riskerade nedskrivning, steg aktien 0,1 procent.

Bland smallcapbolagen backade fartkamerabolaget Sensys Gatso mest, 7 procent. Finanschefen Niki Gatsonides blir vd för bolagets holländska filial, vars finanschef de senaste åren blir finanschef för koncernen.

Stillfront var upp som mest 3 procent efter köpråd från Carnegie, som har åtagit sig att placera upp till en miljon aktier i samband med ett i december aviserat större förvärv. Aktien stängde dock på måttliga plus 0,1 procent.


Diagram: Intradagsutveckling OMXS30

image

Källa: InfrontInnehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?