ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Tieto stor förlorare efter sänkt rekommendation

Stockholmsbörsen slutade klart lägre på tisdagen efter att ha handlats något högre tidigare under dagen och då sett ut att vara på väg mot sjunde raka handelsdagen på plus. De större Europabörserna tappade med Frankfurt på minus 1,6 procent i botten.

En amerikansk inflationssiffra i linje med förväntan stod sig slätt mot den oro som väcktes på aktiemarknaden av att USA-presidenten Donald Trump gav utrikesminister Rex Tillerson foten och ersatte honom med CIA-chefen Mike Pompeo.

Enligt bedömare var utrikesminsterbeskedet negativt då det återigen visade på instabiliteten i Vita huset och dess fortsatta personalkarusell kring Trump-administrationen. Dollarn försvagades och USA-börserna tappade mark vid svensk börsstängning.

På börsgolvet i vår del av världen blev bästa sektor metallaktier, medan övriga sektorer tappade.           

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned med 1,0 procent till nivån 1.578. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 15 miljarder kronor.   

"Stockholmsbörsen står i dag ungefär på samma nivå som för ett år sedan efter en sidledes utveckling. Trendbilden är otydlig i bakgrund av obeslutsamheten och mycket fokus riktas mot politik som i det längre perspektivet inte påverkar bolagens kassaflöden nämnvärt. Viktigaste vägledningen är ränteutvecklingen och konjunkturindikatorerna", kommenterade IG Markets marknads-strateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom OMXS30 steg SSAB mest med en uppgång på runt 2 procent. Konkurrenten US Steel valde sent på måndagskvällen att höja sin vinstprognos efter nya ståltullar. 

Vidare inom sektorn klättrade Lundin Mining 1,5 procent på generellt sett stigande metallpriser.

Sämst inom storbolagsindexet utvecklade sig trion SCA, SEB och Essity. Dessa slutade ned mellan 2,5 till 1,6 procent.     

Intrum Justitia avancerade 1,5 procent efter att SEB övergett sin säljrekommendation för rådet "behåll".

Hotellbolaget Pandox steg med 1,8 procent. Bolaget har fått höjd rekommendation till övervikt av Morgan Stanley. 

Bland förlorarna fanns it-konsulten Tieto som fått sänkt rekommendation av Nordea till sälj från behåll. Aktien sjönk med 4,6 procent.

"Vi medger att Tieto har en potential att växa snabbare organiskt, men inga tecken syns ännu på att det håller på att hända, med bara 1 procents organisk tillväxt i det fjärde kvartalet och 3 procent 2017", motiverade banken.

Utanför storbolagen tappade solenergibolaget Etrion 10 procent efter rapport. Bolaget redovisade en nettoförlust under det fjärde kvartalet på 4,2 miljoner dollar, mot en vinst på 21 miljoner ett år tidigare. 

På First North backade klädbolaget Wesc med 15 procent. Bolaget som är inne i slutfasen av en rekonstruktion avser att göra en företrädesemission som ska tillföra bolaget 32 miljoner kronor. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies