1515

Stockholmsbörsen: Tieto stor förlorare efter sänkt rekommendation

Stockholmsbörsen slutade klart lägre på tisdagen efter att ha handlats något högre tidigare under dagen och då sett ut att vara på väg mot sjunde raka handelsdagen på plus. De större Europabörserna tappade med Frankfurt på minus 1,6 procent i botten.

En amerikansk inflationssiffra i linje med förväntan stod sig slätt mot den oro som väcktes på aktiemarknaden av att USA-presidenten Donald Trump gav utrikesminister Rex Tillerson foten och ersatte honom med CIA-chefen Mike Pompeo.

Enligt bedömare var utrikesminsterbeskedet negativt då det återigen visade på instabiliteten i Vita huset och dess fortsatta personalkarusell kring Trump-administrationen. Dollarn försvagades och USA-börserna tappade mark vid svensk börsstängning.

På börsgolvet i vår del av världen blev bästa sektor metallaktier, medan övriga sektorer tappade.           

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned med 1,0 procent till nivån 1.578. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 15 miljarder kronor.   

"Stockholmsbörsen står i dag ungefär på samma nivå som för ett år sedan efter en sidledes utveckling. Trendbilden är otydlig i bakgrund av obeslutsamheten och mycket fokus riktas mot politik som i det längre perspektivet inte påverkar bolagens kassaflöden nämnvärt. Viktigaste vägledningen är ränteutvecklingen och konjunkturindikatorerna", kommenterade IG Markets marknads-strateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom OMXS30 steg SSAB mest med en uppgång på runt 2 procent. Konkurrenten US Steel valde sent på måndagskvällen att höja sin vinstprognos efter nya ståltullar. 

Vidare inom sektorn klättrade Lundin Mining 1,5 procent på generellt sett stigande metallpriser.

Sämst inom storbolagsindexet utvecklade sig trion SCA, SEB och Essity. Dessa slutade ned mellan 2,5 till 1,6 procent.     

Intrum Justitia avancerade 1,5 procent efter att SEB övergett sin säljrekommendation för rådet "behåll".

Hotellbolaget Pandox steg med 1,8 procent. Bolaget har fått höjd rekommendation till övervikt av Morgan Stanley. 

Bland förlorarna fanns it-konsulten Tieto TIETOS +1,88% Dagens utveckling som fått sänkt rekommendation av Nordea till sälj från behåll. Aktien sjönk med 4,6 procent.

"Vi medger att Tieto har en potential att växa snabbare organiskt, men inga tecken syns ännu på att det håller på att hända, med bara 1 procents organisk tillväxt i det fjärde kvartalet och 3 procent 2017", motiverade banken.

Utanför storbolagen tappade solenergibolaget Etrion 10 procent efter rapport. Bolaget redovisade en nettoförlust under det fjärde kvartalet på 4,2 miljoner dollar, mot en vinst på 21 miljoner ett år tidigare. 

På First North backade klädbolaget Wesc med 15 procent. Bolaget som är inne i slutfasen av en rekonstruktion avser att göra en företrädesemission som ska tillföra bolaget 32 miljoner kronor. 


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?