1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar uppåt

Stockholmsbörsen väntas öppna marginellt högre på onsdagen sedan USA-börserna på tisdagskvällen utvecklats blandat, med Dow Jones industriindex på ny rekordnivå men också med nedgångar för flera tunga teknikbolag. 

Asienbörserna har i de flesta fall backat något under morgonen medan Europaterminerna vid 8.30-tiden var något högre. Frankfurtbörsen håller dock stängt under onsdagen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna 0,2 procent högre, efter att på tisdagen ha handlats ned till 1.657.

Skistars resultat för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår blev -117 miljoner kronor, en mindre förlust än de -150 miljoner som redovisades motsvarande period i fjol. En utdelning på 7 kronor föreslås för 2018, en höjning från den tidigare nivån 5:50 kronor. Skistar uppger att bolaget inte ser någon minskning av intresset för dess exploateringsprojekt, och prognosen är att reavinsterna från denna verksamhet stiger under verksamhetsåret 2018/2019.

Läkemedelsbolaget Diamyd Medical ökade under fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår förlusten till 11,7 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 6,5 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

För Volvos del noteras att ACT-siffrorna, som visar orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, sjönk tillbaka något i september till 42.800 - nedgången skedde dock från en rekordhög nivå i augusti.

Lundin Petroleum köper Equinors andel på 15 procent i licensandelen som kallas PL359, där fyndigheten Luno II är belägen. 

Ola Rollén blir via sitt privata bolag Iskossala en av de nya ägarna i det First North-listade finska spelbolaget Nitro Games, som gör en riktad emission på 47,4 miljoner kronor. Även Swedbank Robur Ny Teknik och Ludvig Strigeus, en av nyckelpersonerna bakom Spotifys teknik, blir nya ägare.

Byggbolaget Serneke skriver ned värdet på två byggprojekt vilket väntas påverka rörelseresultatet för tredje kvartalet med cirka 70 miljoner kronor. Rörelseresultatet i kvartalet beräknas därmed bli cirka -40 miljoner kronor. 

Medicinteknikbolaget Vitrolife har med amerikanska Illumina tecknat avtal, som innebär att Vitrolife gör en engångsbetalning till Illumina på 13 miljoner dollar. Transaktionen väntas under 2019 bidra positivt till koncernens intäkter med cirka 10 procent samt till rörelseresultatet (ebitda) med 3-5 procent.

Mips största ägare Bell Technology Acquisition har sålt 2 miljoner aktier i hjälmbolaget till kursen 102 kronor, vilket motsvarar en rabatt på cirka 4,7 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Sobi har i fas II-studier visat att anakinra i patienter med akut gikt nått en kliniskt meningsfull smärtlindring med 50 procent i den mest drabbade leden. 

Även Oasmia har meddelat studiedata, gällande övergripande tumörrespons i en fas II-studie i USA och Sverige. Den nådde målen och visar att behandling med Oasmias Doxophos Vet var väl tolererad, uppger Oasmia.

Nanotekniksbolaget Nanologica har tecknat ett femårigt distributionsavtal med kinesiska Yunbo om distribution i Kina.

Barclays har sänkt sina rekommendationer för SKF och Sandvik, i båda fallen till undervikt från tidigare jämvikt. För SKF sänks riktkursen till 155 från 190 kronor och för Sandvik till 145 från tidigare 160 kronor.

Billerud Korsnäs har fått en sänkning av SEB Equities till behåll från tidigare köp. SEB höjde rekommendationen till köp så sent som 18 september och aktien har sedan dess stigit drygt 11 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?