Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar uppåt

Stockholmsbörsen väntas öppna marginellt högre på onsdagen sedan USA-börserna på tisdagskvällen utvecklats blandat, med Dow Jones industriindex på ny rekordnivå men också med nedgångar för flera tunga teknikbolag. 

Asienbörserna har i de flesta fall backat något under morgonen medan Europaterminerna vid 8.30-tiden var något högre. Frankfurtbörsen håller dock stängt under onsdagen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna 0,2 procent högre, efter att på tisdagen ha handlats ned till 1.657.

Skistars resultat för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår blev -117 miljoner kronor, en mindre förlust än de -150 miljoner som redovisades motsvarande period i fjol. En utdelning på 7 kronor föreslås för 2018, en höjning från den tidigare nivån 5:50 kronor. Skistar uppger att bolaget inte ser någon minskning av intresset för dess exploateringsprojekt, och prognosen är att reavinsterna från denna verksamhet stiger under verksamhetsåret 2018/2019.

Läkemedelsbolaget Diamyd Medical ökade under fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår förlusten till 11,7 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 6,5 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

För Volvos del noteras att ACT-siffrorna, som visar orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, sjönk tillbaka något i september till 42.800 - nedgången skedde dock från en rekordhög nivå i augusti.

Lundin Petroleum köper Equinors andel på 15 procent i licensandelen som kallas PL359, där fyndigheten Luno II är belägen. 

Ola Rollén blir via sitt privata bolag Iskossala en av de nya ägarna i det First North-listade finska spelbolaget Nitro Games, som gör en riktad emission på 47,4 miljoner kronor. Även Swedbank Robur Ny Teknik och Ludvig Strigeus, en av nyckelpersonerna bakom Spotifys teknik, blir nya ägare.

Byggbolaget Serneke skriver ned värdet på två byggprojekt vilket väntas påverka rörelseresultatet för tredje kvartalet med cirka 70 miljoner kronor. Rörelseresultatet i kvartalet beräknas därmed bli cirka -40 miljoner kronor. 

Medicinteknikbolaget Vitrolife har med amerikanska Illumina tecknat avtal, som innebär att Vitrolife gör en engångsbetalning till Illumina på 13 miljoner dollar. Transaktionen väntas under 2019 bidra positivt till koncernens intäkter med cirka 10 procent samt till rörelseresultatet (ebitda) med 3-5 procent.

Mips största ägare Bell Technology Acquisition har sålt 2 miljoner aktier i hjälmbolaget till kursen 102 kronor, vilket motsvarar en rabatt på cirka 4,7 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Sobi har i fas II-studier visat att anakinra i patienter med akut gikt nått en kliniskt meningsfull smärtlindring med 50 procent i den mest drabbade leden. 

Även Oasmia har meddelat studiedata, gällande övergripande tumörrespons i en fas II-studie i USA och Sverige. Den nådde målen och visar att behandling med Oasmias Doxophos Vet var väl tolererad, uppger Oasmia.

Nanotekniksbolaget Nanologica har tecknat ett femårigt distributionsavtal med kinesiska Yunbo om distribution i Kina.

Barclays har sänkt sina rekommendationer för SKF och Sandvik, i båda fallen till undervikt från tidigare jämvikt. För SKF sänks riktkursen till 155 från 190 kronor och för Sandvik till 145 från tidigare 160 kronor.

Billerud Korsnäs har fått en sänkning av SEB Equities till behåll från tidigare köp. SEB höjde rekommendationen till köp så sent som 18 september och aktien har sedan dess stigit drygt 11 procent.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera