1515
Annons

Stockholmsbörsen: Temperaturtrubbel sänker ståljätten

Index backade lätt när handeln började på Stockholmsbörsen på torsdagen. Bland storbolagen gick Sandvik starkast efter en höjd rekommendation, medan SSAB tappade på beskedet om ett driftstopp i Oxelösund. Elekta var en annan förlorare efter sin delårsrapport.

SSAB:s vd Martin Lindqvist.
SSAB:s vd Martin Lindqvist.Foto:Petter Cohen

Omkring klockan 10 hade OMXS30 sjunkit med 0,2 procent till 1.673. Aktier för 2,2 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

SSAB SSAB A +0,98% Dagens utveckling har beslutat stoppa driften av masugnen vid SSAB Special Steels i Oxelösund, sedan onormalt höga temperaturer uppmätts i ugnens mantel. Stoppet beräknas vara i två veckor och kosta cirka 150 miljoner kronor. A-aktien föll 4,2 procent.

Starkast i OMXS30 var Sandvik SAND -0,80% Dagens utveckling , som steg 2 procent efter en rekommendationshöjning till outperform från neutral av Credit Suisse.

Elektas rörelseresultat blev 238 miljoner kronor under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, lägre än de 282 miljoner kronor analytikerna räknat med enligt SME Direkts sammanställning. Bolaget kan dock komma att överträffa sin egen omsättningsprognos, uppger vd Richard Hausmann för Nyhetsbyrån Direkt.

"Det finns en möjlighet att vi kan komma att överträffa målet men vi guidar alltjämt på 7 procent", säger han.

Marknadens reaktion på Elektarapporten var negativ och aktien tappade 6,9 procent.

Catena Media kan visa sig bli nästa småspararbomb efter Fingerprint Cards, varnar DI:s krönikör Richard Bråse efter att bolagets huvudägare Optimizer Invest sålt ett flertal av sina aktier i bolaget. Catena Media handlades ned 9 procent under hög omsättning.

Boliden tappade 4,2 procent till 247:70 kronor. Aktien har av Credit Suisse sänkts till underperform från tidigare neutral, samtidigt som riktkursen sänks till 210 kronor från tidigare 280.

Sensys Gatso ökade såväl omsättning som orderingång under det andra kvartalet och förlusten krympte till 1,3 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 15,9 miljoner kronor motsvarande kvartal förra året. Aktien stärktes 7,9 procent.

Sintercast var upp 2,9 procent. Bolaget har fått en kanadensisk order som gäller den första fristående installationen av Ladle Tracker-tekniken. Inget värde har angetts för ordern.

Engelska skolan har fått en sänkt rekommendation av Handelsbanken Capital Markets, till minska från tidigare öka, och aktien handlades 3,8 procent lägre.

Köp Aspire Global, Kinnevik och Recipharm, råder Affärsvärlden i sin senaste utgåva. Kinnevikaktien rörde sig inte märkbart medan Aspire Global och Recipharm båda handlades upp, med 3,3 respektive 1,8 procent.

Irlab Therapeutics rapporterar om vad bolaget anser vara lovande effektdata i fas 2a-studier för IRL752 mot Parkinsons sjukdom. Aktien klättrade 22,7 procent.

Videostreamingbolaget Mavshack ska göra en företrädesemission på 14,6 miljoner kronor där kursen satts till 20 öre. Aktien föll till 22,3 öre efter en nedgång med 17,4 procent.

Innehåll från Nordisk RentingAnnons

Långsiktig och stabil partner

Volvo Cars strategiskt viktiga anläggning i Kista.
Volvo Cars strategiskt viktiga anläggning i Kista.Foto:Foto: Pixprovider

Strategiskt viktiga fastigheter har utöver ett operativt syfte också ett stort finansiellt värde som kan skapa god flexibilitet. Nordisk Renting erbjuder sina kunder möjligheten att skaffa eller frigöra kapital genom långsiktiga samarbeten som grundar sig i en leasingmodell med möjlighet till återköpsrätt.

Nordisk Rentings affärsidé är inte att driva driftnetto och värde genom vidare transaktioner – tvärtom. Bolaget förvärvar fastigheter med syfte att erbjuda kunderna en attraktiv hyreslösning och återköpsrätt på ett transparent och hållbart sätt. Affärsmodellen är kunddriven och passar såväl offentliga sektorn som storbolagen. 

– Vår lösning kan ses som en kombination av fastighetsägare och bank med syftet att möjliggöra för våra kunder att utveckla sin kärnverksamhet utan att för den skull förlora kontroll över sina strategiskt viktiga fastigheter. Modellen är densamma oberoende av typ av kund och tillgång men drivkrafterna och strukturen kan variera, säger Caroline Bertlin, vd på Nordisk Renting.

Läs mer om Nordisk Rentings affärsmodell här 

När kunderna ingår ett avtal med Nordisk Renting ingår ofta en återköpsrätt, något de uppmuntrar sina till kunder att använda – när det passar dem.

– Vi erbjuder kunden förutsägbarhet och kontroll. Dels genom att våra avtal är transparenta, dels genom återköpsrätt till ett förutbestämt amorterat värde; hela idén med samarbetet är att det ska vara möjligt för våra kunder att behålla kontrollen över sina strategiskt viktiga fastigheter, säger Jakob Persson, transaktionschef på Nordisk Renting.

Att Nordisk Renting lyckats bygga kundrelationer som varat i decennier beror på deras förmåga att anpassa sig efter kundens behov, som förändras i takt med samhällets utveckling. Nu avser de att göra samma resa med fler kunder som kan dra nytta av en långsiktig och stabil partner som kan erbjuda flexibla hyreslösningar.

Se om Nordisk Renting kan hjälpa ert företag eller organisation 

– Långsiktiga samarbeten är avgörande när världsläget ser ut som det gör idag. När marknaden är osäker vill vi kunna stå för stabilitet, något vi gjort sedan 1986, säger Caroline Bertlin och fortsätter:

– Ett exempel på vår styrka att göra affärer även i dessa tider är vår senaste transaktion, där vi i september ingått avtal om att förvärva tre fastigheter, samtliga fullt uthyrda till Volvo Cars. En affär som är möjlig tack vare en stabil och långsiktig kund med strategiskt viktiga fastigheter i relevanta affärslägen. 

Nordisk Rentings lösning lämpar sig för många fastighetstyper, från kommersiella fastigheter för lättindustri, lager och dagligvaruhandel till infrastrukturrelaterade fastigheter såsom depåer och energirelaterade tillgångar.

 

Om Nordisk Renting:

Nordisk Renting har över 30 års erfarenhet av hyreslösningar för fastigheter och infrastruktur i Norden. Vi har många samarbeten med statliga myndigheter och ledande nordiska företag. Vi kombinerar lokal närvaro och långa kundsamarbeten med en finansiell styrka via vår ägare NatWest.

 

Mer från Nordisk Renting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordisk Renting och ej en artikel av Dagens industri

Läcka på Nord Streams gasledning i Östersjön

En gasläcka har upptäckts på ledningen till Nord Stream 2 utanför Bornholm. Läckaget innebär en fara för sjöfarten i området.

Läckaget upptäcktes efter ett plötsligt tryckfall i ledningen som är dragen i Östersjön från Ryssland till Tysklands norra kust, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Trycket föll från 105 bar till 7 bar.

Den danska sjöfartsmyndigheten Søfartsstyrelsen meddelade senare att ett misstänkt läckage upptäckts utanför den danska ön. Danska energistyrelsen bekräftar läckaget som ska ha inträffat sydöst om Dueodde på södra delen av Bornholm.

Varken svenska Kustbevakningen eller Sjöfartsverket jobbar med insatsen, men övervakar händelsen.

– Vi har skickat ut en navigationsvarning för handelsfartygen att man ska hålla sig undan området, säger Sjöfartsverkets kommunikatör Fredrik Strömbäck till TT.

Fartyg måste hålla ett avstånd på minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från läckaget.

– Det är vad jag förstått gas i ledningen som är brandfarlig, då vill man inte vara i närheten med ett fartyg, säger Strömbäck.

Gasrörledningen är i princip färdigbyggd, men dess kranar i tyska staden Greifswalds kuststräcka har inte öppnats, bland annat på grund av politiska ställningstaganden efter ett politiskt beslut till följd av Rysslands utropande av Donetsk och Luhansk som självständiga republiker och det påföljande ryska invasionskriget i Ukraina i februari.

Rysk export av gas via gasledningen Nord Stream 1 har stoppats med hänvisning till tekniska problem, enligt ryska myndigheter. Orsaken ifrågasätts av Tyskland.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera