1515
Annons

Stockholmsbörsen: Teleoperatörer vinnare

Teleoperatörer steg på fredagen efter Telias rapport. SSAB och Atlas Copco backade däremot på rapporter och inom cykliskt var även Sandvik ned. Fingerprint fortsatte retirera efter torsdagens vinstvarning.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,5 procent högre på nivån 1.612,6. Omsättningen summerade till drygt 17 miljarder kronor på Stockholmsbörsen under fredagen. I Europa steg tyska DAX 0,3 procent medan franska CAC40 ökade 0,8 procent.

Telia Company hittades i topp inom det svenska storbolagsindexet efter att siffrorna för det fjärde kvartalet släppts. Den underliggande ebitda-vinst före engångsposter var i linje med marknadens förväntningar. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 6.590 miljoner kronor. Ett förbättrat kassaflöde och att bolaget avser att upprätthålla utdelningen mottogs positivt av marknaden. Aktien klättrade nära 4 procent och sektorkollegan Tele2 ökade drygt 2 procent.

I spåren av rapport tappade däremot Atlas Copco A 0,9 procent. Bolagets rörelseresultat var något lägre än Inquiry Financials analytikersnitt, tyngt av engångsposter. Inom verkstad var Sandvik 0,4 procent lägre. 

Atlas Copcos rapport var överlag som konsensusförväntningarna, men i en rapportperiod med högt uppdrivna kurser följs sådana rapporter typiskt sett av vinsthemtagningar, framhöll Barclays i en kommentar.

Vidare inom cykliskt tappade SSAB omkring 1 procent i rapportfloran. Stålbolagets kvartalsrörelseresultat om 843 miljoner kronor var 17 procent lägre än analytikernas förväntningar som låg på 1.013 miljoner kronor. Prispress i Nordamerika bidrog i hög grad till att resultatet kom in under förväntan. Dock blev det utdelning för första gången på fem år, vilket i och för sig var väntat. 

Fingerprint fortsatte ned ytterligare 5 procent efter torsdagens vinstvarning då aktien föll 18 procent.

Nordea steg 1,4 procent efter torsdagens rapporttapp om drygt 4 procent. Inom nordisk banksektor, som följde Nordea nedåt på torsdagen, skedde överlag återhämtning på fredagen. Exempelvis var SEB upp 1,5 procent.

Cloetta föreslog överraskande en extrautdelning i sitt bokslut. Omsättningen och det underliggande resultatet var ungefär som väntat. Aktien avancerade uppemot 9 procent.

Industridistributören Ahlsell visade i sin rapport för det fjärde kvartalet upp en bättre vinst än väntat. Resultatet per aktie var 10 procent över analytikernas förväntningar. Vd Johan Nilsson uppger i rapporten att efterfrågan på bolagets produkter väntas bli god under 2018. Aktien steg 5,8 procent.

Beijer Electronics rasade 10 procent efter att ha redovisat ett svagt positivt rörelseresultat för det fjärde kvartalet. Vd:n vd Per Samuelsson konstaterade i bokslutet att resultatet fortfarande ligger på en otillräcklig nivå. 

Än tuffare var det för Powercell som retirerade 14 procent. Att storägare sålt fyra miljoner aktier agerade negativt bränsle för aktien.

I analysflödet sänkte ABG Sundal Collier Betsson till behåll från köp och betting-bolaget föll 3 procent. ABG höjde samtidigt Knowit till köp från behåll. Aktien ökade 2 procent.


Förvaltarnas sex bästa köplägen nu: ”Åtminstone 40 procents uppsida”

Den turbulenta börsmiljön har gjort värderingen i flera bolag attraktiv, enligt två förvaltare. Duon ser både köpläge i aktier som rasat på sina rapporter och i bolag som förväntas leverera stabila värden framöver.

Origo Fonders förvaltare Stefan Roos lyfter bland annat fram en aktie som han beskriver som ”ett tillväxtbolag som felaktigt har hamnat i industrifacket”.

”Jag ser åtminstone 40 procents uppsida för att få en normal värdering utifrån deras tillväxt”, säger han.

Origo Fonders förvaltare Stefan Roos och Odin Fonders dito Hans Christian Bratterud.
Origo Fonders förvaltare Stefan Roos och Odin Fonders dito Hans Christian Bratterud.Foto:Joey Abrait.

Stefan Roos, förvaltare på fondbolaget Origo, säger att han i nuläget har en försiktig syn på konjunkturen framöver och att det nu gäller att hitta bolag med en strukturell drivkraft som kan bygga aktieägarvärde över tid.

Ett sådant är Munters som är verksamt inom lösningar för fukthantering och inomhusklimat.

”Klimatet är en viktig investeringsdrivare framåt. Kunderna skriker efter de här lösningarna och det tror jag inte stannar av på grund av att vi går in i en lågkonjunktur”, säger Stefan Roos i Börsrådet i Di TV.

Munters, som har Wallenbergfamiljens onoterade investmentbolag FAM som största ägare, hade en svag utveckling på börsen åren efter noteringen 2017 men gick starkt efter att pandemin bröt ut. Hittills i år har aktien klarat sig relativt väl och är ned med 10 procent. Enligt förvaltaren har bolagets omstrukturering, där man bland annat har slagit ihop flera enheter, börjat ge frukt.

”Om man tittar på bolaget, både historiskt och den senaste rapporten, så växer de starkt organiskt. Jag ser det här som ett tillväxtbolag som felaktigt har hamnat i industrifacket”, säger Stefan Roos.

Enligt hans beräkningar värderas Munters till 8 gånger nästa års rörelseresultat, vilket enligt honom går att likna vid en ”fulverkstadsmultipel”.

”En omvärdering går inte över natten, men de ska ha 12-13 gånger vinsten som en normalvärdering. Jag ser åtminstone 40 procents uppsida för att få en normal värdering utifrån deras tillväxt.”

Stefan Roos säger att det också går att hitta stabila och attraktiva bolag i fastighetssektorn där han pekar ut Diös som en aktie att köpa nu. Diös, som har ett börsvärde på drygt 12 miljarder kronor, är inriktade på tio orter från Gävle och norrut vilket han ser som en stor styrka när flera stora industrier nu håller på att växa fram i regionen.

”De gynnas av de rekordstora investeringarna som sker i Boden, Luleå, Skellefteå och så vidare. Även i Borlänge ska det bli en ny högskola så det händer jättemycket i de här tio tillväxtsstäderna som Diös är inriktade på.”

Han bedömer att Diös har uppemot 50 procents marknadsandel i vissa städer och att bolaget dessutom har ”ett fenomenalt kassaflöde och bra utdelning”. Förvaltaren beskriver Diös som ett fastighetsbolag som inte gör några vidlyftiga transaktioner utan behåller sin nisch för att bygga upp verksamheten organiskt.

”Jag tror på en revansch för det defensiva segmentet och Diös i synnerhet”, säger Stefan Roos.

Aktien handlas i nuläget kring 87 kronor samtidigt som det långsiktiga substansvärdet, EPRA NAV, ligger runt 103 kronor.

”Aktien ska åtminstone upp mot de nivåerna men egentligen mer eftersom de har en tillväxt i verksamheten. Låt säga att det är 20-25 procent undervärderat i dagsläget”, säger Stefan Roos.

Origo-förvaltarens tredje köptips finns bland teknikaktierna. Han anser att man ska vara försiktig till sektorn som helhet efter årets kursfall men att det finns möjlighet till stockpicking. Ett attraktivt bolag enligt Stefan Roos är Enea som är verksamt inom cybersäkerhetslösningar och mjukvara till telekomsektorn.

Aktien rasade med hela 35 procent samma dag som rapporten för det första kvartalet släpptes och är mer än halverad hittills i år, men på längre sikt är Stefan Roos inte allför orolig.

”Det var en kalldusch men om man gräver i det så ser man att det finns en del anledningar.”

Han tar bland annat upp att det lätt kan bli slagigt mellan kvartalen då bolaget har en större andel projektintäkter än tidigare, men att siffrorna brukar komma tillbaka snabbt efter en svagare period. Han säger att Enea kan vara ett exempel där man gynnas av att våga gå mot strömmen.

”Det kommer inte att vända här och nu för jag tror att marknaden vill se bevis i några kvartalsrapporter innan man förstår att det här var en tillfällig dipp. Men långsiktigt så är 5g och cybersäkerhet jätteintressanta tillväxtområden, och den här aktien värderas på p/e 10.”

Hans Christian Bratterud, förvaltare på Odin Fonder, har också tre köptips. Det första är Electrolux Professional. Bolaget, som säljer utrustning till storkök, knoppades av från Electrolux och särnoterades mitt i den värsta turbulensen kring coronaviruset för två år sedan. Aktien har sedan gått starkt och stigit med över 200 procent sedan första handelsdagen i mars 2020.

”Trots en marknad som brakade ihop var de fortfarande lönsamma, vilket är en väldig styrka och kvalitetstecken”, säger Hans Christian Bratterud.

Han tillägger att bolaget under det första kvartalet hade en stark organisk tillväxt och att lönsamheten dessutom var starkare än väntat, trots en period med kraftig kostnadsinflation.

”Det visar att de har prissättningskraft”, säger han, och tillägger att det talar för att det Electrolux Professional, som har Wallenbergs maktbolag Investor som storägare, ska kunna öka vinsten kraftigt framöver.

Odin-förvaltaren nämner också Fenix Outdoor som en köpvärd aktie. Bolaget är kanske mest känt för att äga friluftsbolaget Fjällräven, men företaget äger också Naturkompaniet och liknande butiksverksamheter i flera länder. 

”De har flera bolag som är exponerade mot friluftstrenden. Många av de gynnades under pandemin, men för Fenix var det både och eftersom de också har mycket butiker”, säger Hans Christian Bratterud.

Han tillägger att Fenix Outdoor under pandemin lyckades förbättra onlineverksamheten, butikskoncepten och logistik vilket göra att bolaget nu är redo för en full återöppning.

”Första kvartalet såg vi att tillväxten var jättestark men marginalen hängde inte med fullt ut, och det beror på högre fraktkostnaden och för insatsvaror”, säger Hans Christian Bratterud, som tror att bolaget kommer att klara av att göra prishöjningar med tanke på dess starka varumärken.

Till sist lyfter Hans Christian Bratterud också fram molnkommunikationsbolaget Sinch som har rasat med närmare 60 procent hittills i år. 

”Vi har ägt och följt Sinch i många år och de har varit lönsamt från första början. De har gått från att vara ett bolag bland hundratals, om inte tusentals, globalt som skickar massa sms så har de gått till att bli en av två dominerande världsledande på marknaden.”

Trots att tillväxten i den organiska bruttovinsten har vikit ned de senaste kvartalen har vikit nedåt så tror förvaltaren på att Sinch ska kunna leverera lika starkt som man har gjort historiskt.

”De har alltid sagt att det viktiga är att maximera vinsten på lång sikt per kund och då accepterar de lite lägre marginaler ibland. De får enorma volymer från de här kunderna och kan de tillfredsställa de mest krävande kunderna i världen så har du en ganska bra konkurrenssituation.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?