1515
Annons

Stockholmsbörsen: Telejättarna sänkta av sänkningar

Stockholmsbörsen låg och guppade omkring nollan vid lunchtid på onsdagen. Rekommendationssänkningar fällde teleoperatörerna Telia och Tele2.

Vid 12.30-tiden var OMXS30-indexet i stort oförändrat vid nivån 1.621. Aktier för 2,0 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även börserna i Frankfurt och Paris låg omkring nollan medan Londonbörsen var upp 0,6 procent.

Teleoperatörer hämmade index i Stockholm. Telia backade 1,1 procent efter två tyska säljrekommendationer. Berenberg sänkte från behåll till sälj och menar att aktien är dyr man tittar på vissa nyckeltal för kassaflödet. Banken menar också att det är svårt att de vilka faktorer som ska driva aktien högre nu när bolaget aviserat förvärv i både Norge och Sverige. Parallellt släppte Deutsche Bank en analys där säljrekommendationen upprepades för Telia-aktien. 

Berenberg har även sänkt sin rekommendation för Tele2 som försvagades 1,2 procent.

I den andra vågskålen var Ericsson upp 0,7 procent. Samtidigt var det spridda skurar inom verkstadssektorn. Volvo och Atlas Copco backade 0,5 procent respektive 0,2 procent medan Alfa Laval, Assa Abloy, SKF och ABB klättrade mellan 0,2 till 0,7 procent. 

Inom råvarurelaterat tappade tisdagens vinnare SSAB 1,5 procent. Handelsrelationerna mellan USA och Kina är fortsatt i fokus. USA har meddelat att tullar om 25 procent kommer att införas om två veckor på varor med ett exportvärde om 16 miljarder dollar.

I makrostatistikväg var Kinas handelsöverskott lägre än väntat för juli medan exporten var något högre väntat. Det som överraskade var att importen steg rejält, mot analytikernas snittprognos.

Vidare kring globala relationer har EU:s utrikesminister Federica Mogherini sagt att EU bör öka handeln med Iran och därmed ignorera USA:s hållning som är att landet bör bojkottas.

Bland mindre svenska bolag klättrade Bactiguard 8 procent sedan det redovisat ett rörelseresultat om 0,1 miljoner kronor för det andra kvartalet (-4,8). Omsättningen ökade mer än 40 procent och vd ansåg att det gångna kvartalet var finansiellt starkt, både intäkts- och lönsamhetsmässigt.

Spotlightlistade kasinobolaget Angler Gaming, med sin bas på Malta, backade 8,7 procent sedan det redovisat ett kvartalsrörelseresultat om 1,4 miljoner euro (0,9). Vd David Gray framhöll att fotbolls-VM hade en negativ effekt på intäkterna.

Handeln i Bioteknikbolaget Bioarctic var fortsatt intensiv, listat på Spotlight, och aktien klättrade nära 6 procent. Hedgefonden Gladiator har gått in i bolaget med ett innehav på cirka 1 procent av kapitalet, vilket framkom under tisdagen.

Ett annat bioteknikbolag som är listat på Spotlight, Respiratorius, rusade 17,8 procent efter nyheten om att det har beviljats patent på VAL001 av det amerikanska och det koreanska patentverket. VAL001 är en förbehandling inför cytostatikabehandling vid behandling av lymfkörtelcancer.

Influensavaccinbolaget Eurocine avancerade 12,5 procent sedan det släppt nya säkerhetsdata från en fas I/II-studie.

I Köpenhamn föll läkemedelsbolagen Novo Nordisk och Lundbeck dryga 5 respektive nästan 14 procent i spåren av rapporter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?