Annons

Stockholmsbörsen: Svajig start på veckan

Stockholmbörsen börjar handelsveckan med att backa mycket försiktigt. Dagens industris köprekommendation lyfter fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Vid 14-tiden har breda OMXSPI backat 0,1procent, OMXS30 är samtidigt ned 0,2 procent.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna är blandad, Frankfurt är ned 0,5 procent, Paris 0,2 procent men Londonbörsen stiger knappt 0,1 procent.

Hexagon är dagens huvudnummer. Delårsrapporten var svagare än väntat men mätteknikbolaget sjösätter ett stort besparingsprogram där 480 anställda får gå. Hexagon får också en ny ordförande i Gun Nilsson samtidigt som Hans Vestberg och Melker Schörlings två döttrar tar plats i styrelsen.

På börsen faller Hexagon 1,5 procent och är dagens mest omsatta aktie. Den bleka rapporten ändrar inte SEB:s syn på aktien.

”Hexagon är fortfarande en storfavorit”, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i Börsmorgon.

Vitvarubolaget Electrolux köper amerikanska Anova, som betecknas som "ett snabbväxande bolag inom smarta köksprodukter" med en omsättning på cirka 40 miljoner dollar 2016. Därtill har analytikerna på Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation för Electrolux till minska, från tidigare behåll, och aktien backar 2,1 procent.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg stiger 3,5 procent efter att Di:s Magnus Dagel rekommenderat köp i måndagens tidning.

”Aktien passar den som vill ha stabila utdelningar och lite lägre risk”, säger han i Börsmorgon.

En annan Di-artikel avslöjar att byggbolaget JM hotas av en miljardsmäll i en juridisk tvist med energibolaget Fortum Värme. Nyheten drog inledningsvis ned aktien 3 procent, men efter några timmar kom kursen tillbaka och efter lunch var JM bara ned 0,3 procent.
SSAB stiger däremot drygt 1,2 procent efter att både SEB och Kepler Cheuvreux satt köpstämpel på stålbolaget.

Dagens vinnare är mid cap-bolaget Sensys som stiger 9 procent utan att några nyheter har presenterats.

Stora insidersförsäljningar pressar samtidigt lilla Micro Systemation 6,5 procent.

"Det var en större institution som var intresserad och vi gjorde en samlad insats. Vår försäljning är en mindre del av vårt innehav och vi är oförändrat engagerade i bolaget", kommenterade vd Joel Bollö för Nyhetsbyrån Direkt det faktum att han, utvecklingschefen samt en styrelseledamot tillsammans sålt 400.000 aktier.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?