1515

Stockholmsbörsen: Svagt upp – medicinteknikbolag kollapsar

Stockholmsbörsen inledde måndagen något upp efter att i fredags ha pressats inom framför allt fordon, råvaror och verkstad. Stöd kommer från att USA-börserna återhämtade sig något under fredagskvällen. De ledande Europabörserna uppvisar små förändringar.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid 10-tiden stigit 0,3 procent till 1.663. Aktieaffärer om 1,6 miljarder kronor hade då gjorts via Stockholmsbörsen.

I Asien inleddes veckan mestadels ned efter ökad handelsoro i spåren av beskedet att handelsförhandlingarna mellan USA och Kanada avslutats utan avtal. Samtalen ska dock återupptas på onsdag. I slutet av veckan kan USA:s president Donald Trump komma att införa importtullar på kinesiska varor.

Bland storbolagen syns en återhämtning för Boliden på 1,6 procent efter fredagens kurspress på över 3 procent.

Även SCA SCA B -0,43% Dagens utveckling går starkt med en uppgång på 2,3 procent efter en köprekommendation av Dagens Industri. Skogsaktien har stigit med 28 procent i år, men är ändå köpvärd, enligt tidningen.

I andra änden av storbolagsindexet sjönk Alfa Laval ALFA +1,19% Dagens utveckling 0,9 procent sedan Bank of America Merrill Lynch sänkt sin rekommendation till neutral, med motiveringen att värderingen nu är rimlig efter stark kursuppgång hittills i år.

Strålterapibolaget Elekta EKTA B -0,34% Dagens utveckling tappade 1,4 procent i spåren av förra veckans delårsrapport som inte nådde de högt ställda förväntningarna.

SAS SAS +2,93% Dagens utveckling steg 4,6 procent till 21:16 kronor. Den norska banken DNB har tagit upp bevakning med köprekommendation. SAS-aktien behöver lyfta till 30 svenska kronor för att bolaget ska värderas i nivå med jämförbara internationella flygbolag, enligt analyshuset.

Nexstim, som verkar inom riktad neuromodulering, rasade 70 procent efter att på morgonen ha meddelat negativa resultat i den kompletterande fas 3-studien kallad E-Fit. Studien skulle utvärdera av Nextims NBT-system för rehabilitering av motoriken i de övre extremiteterna efter stroke.

Hancap-aktien backade 9,1 procent sedan samtliga styrelseledamöter aviserat sin avgång med hänvisning till olika syn på Hancaps styrning med huvudägaren.

Eyeonids vd och delar av ledningen har i helgen förvärvat totalt 150.100 aktier i Eyeonid utanför marknaden. Aktien steg 2,9 procent.

Två styrelseledamöter, däribland grundaren, i Synthetic MR sålde båda i fredags aktier i bolaget för 16 miljoner kronor. Aktien föll 4,2 procent. 

Bioteknikbolaget Bioarctic, verksamma inom Alzheimers, har fått höjd rekommendation av Carnegie till köp. Riktkursen lyfts från 152 till 159 kronor. Aktien avancerade 9,9 procent till 100 kronor jämnt.

Fingerprint Cards FING B -2,41% Dagens utveckling steg 5,5 procent till 11:18 kronor och fullföljde därmed den senaste tidens relativt starka kursutveckling.

Tobin Properties tappade 5,3 procent. På förmiddagen meddelades att bolagets vd lämnar omedelbart. Tidigare i år blev Klövern majoritetsägare i Tobin.

Bravida BRAV +0,08% Dagens utveckling har fått kontraktet att sköta Stockholms läns landstings biogasanläggningar vid fyra bussdepåer. Uppdraget bedöms vara värt runt 65 miljoner kronor. Aktien ökade 1,1 procent.

Börsveckan rekommenderar köp i Resurs, Bufab och Calliditas i sitt senaste nummer. Aktierna belönades med uppgångar kring 2-4 procent vardera.


Innehåll från Cloudist SolutionsAnnons

Öka er affär med klimatpositiva molntjänster

Robert Brink och Jasenko Masic.
Robert Brink och Jasenko Masic.

Att ha sina data och IT-lösningar i molnet börjar bli en självklarhet för allt fler företag och som följd ökar antalet leverantörer som erbjuder molntjänster. Det är en spännande utveckling med enorm potential, men i många fall tvingas IT-leverantörer att lägga omfattande resurser, tid och ansträngning på att bygga och förvalta serverhallar och sköta sin hårdvaruinfrastruktur. 

Jasenko Masic, ansvarig för affärsområdet Cloudist Solutions inom svenskägda koncernen EcoDataCenter, menar att fokus istället borde ligga på det som är IT-företagens kärnverksamhet – att lotsa sina kunder genom IT-djungeln och hjälpa dem att införa de mest effektiva IT-lösningarna för deras behov.

–  Molntjänster växer i alla avseenden, men istället för att ta till sig de nya moderna möjligheter som detta ger, fastnar många IT-leverantörer i att lägga tid på att hantera sin egen infrastruktur istället för att fokusera på att utveckla sina kunder.

Unik tjänsteplattform

Cloudist definierar sig som en molndistributör snarare än en molnleverantör, och med god anledning; det innovativa företaget har utvecklat en unik tjänsteplattform, vars funktionalitet och gränssnitt kan skräddarsys. Denna plattform tillhandahålls sedan utan kostnad eller åtagande till Cloudists partners, som i sin tur kan branda, nyttja och återförsälja lösningar och tjänster vidare till slutkunderna. 

– Genom vår samverkan med EcoDataCenter är vi dessutom den enda molndistributören som kan erbjuda klimatpositiva datacentertjänster. Detta är något vi är mycket stolta över och nyligen fick vi bekräftelse på vårt arbete genom att vara en av de första som certifierades som VMware Zero Carbon Committed. Detta är värdefullt även för våra kunder, som i sin tur kan hjälpa sina slutkunder att nå sina klimatmål och därmed öka sin affär, berättar Robert Brink, Cloud Architect med ansvar för Cloudists infrastrukturtjänster.

Full redundans och automation

Medan Cloudists miljömedvetenhet länge har varit en röd tråd inom verksamheten, har miljöframgångarna delvis kommit som en naturlig följd av företagets övriga val. Mycket arbete har lagts på driftsäkerhet och att utveckla en stabil plattform, hela vägen från företagets svenska datacenter till leveransen till kund. Detta riktade arbete har också resulterat i att Cloudist enbart erbjuder lösningar som är byggda med full redundans; därmed är det alltså helt upp till kunden vilka tjänster och funktioner som adderas. 

– Detta innebär att vi erbjuder en helt transparent och förutsägbar pay-as-you-go-modell. Här skiljer vi oss från de flesta andra, där priset ofta fluktuerar beroende på kostnaderna för kommunikation till och från tjänsterna. Att anlita oss är därmed nästintill riskfritt – man binder nämligen inte upp sig till något. Eftersom vår tjänsteplattform bygger på 100 procents självbetjäning genom full automation, kan man dessutom själv sköta tjänsterna och exempelvis skala upp eller ner vid behov. Det gör Cloudist till det självklara valet för IT-bolag som tänker långsiktigt och hållbart, avslutar Jasenko och Robert.

Kontakta Cloudist för mer information 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cloudist Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?