Annons

Stockholmsbörsen: Svagt sug efter kycklingar

Stämningen var avslagen på de stora Europabörserna inför veckoslutet. Även i Stockholm var omsättningen blygsam och indexrörelserna relativt små ett par timmar inför öppning i New York, där det är halvdag på börsen.

Bland enskilda aktier stack bland annat kycklingbolaget Scandi Standard ut efter att ha varnat för lägre resultat som följd av fågelinfluensan.

Omkring klockan 14 var OMXS30 oförändrat på 1.485. Omsättningen på Stockholmsbörsen var samtidigt 5,4 miljarder kronor. Bland branscherna steg hälsovårdssektorn medan det var nedåt för råvaror, sedan prisuppgången för koppar brutits och vänts till ett litet minus.

Det svenska och danska utbrottet av fågelinfluensa, som upptäcktes tidigare i veckan, väntas enligt Scandi Standard sänka bolagets resultat med mellan 4 och 8 miljoner kronor i månaden. IR-chefen Henrik Heiberg räknar med att restriktionerna blir kvar en tid.

"Det brukar ta mellan sex och tolv månader", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Scandi Standard tappade drygt 6 procent.

Dagligvarubjässen Ica bekräftar att bolaget för samtal om ett köp av den litauiska matbutikskedjan IKI, landets näst största. Enligt litauisk media omsatte IKI förra året nära 600 miljoner euro, vilket motsvarar lite under 6 miljarder kronor. Ica stärktes 1,3 procent.

Bland storbolagen i OMXS30 föll SSAB 3,6 procent på beskedet att Nordea sänkt sin rekommendation för aktien till sälj, efter senare tids kraftiga kursuppgång. Sämst i indexet gick dock Fingerprint Cards, som tappade nästan 4 procent utan några offentliggjorda nyheter.

Astra Zeneca drog upp hälsovårdssektorn sedan Liberum Capital höjt sin rekommendation för läkemedelsbolaget till köp från tidigare behåll. Aktien avancerade 1,7 procent.

Anoto föll drygt 5 procent. Bolaget, som gör digitala läspennor, ökade nettoförlusten till drygt 100 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Även omsättningen krympte och Anoto räknar med att även nästa kvartal innebär en förlust. För nästa år räknar vd Joonhee Won med "betydande förbättringar", skriver han i delårsrapporten.

Lundbergs har fått en sänkt rekommendation av DNB Markets till sälj, från tidigare behåll. Aktien handlades ned 2,5 procent.

Tungoljebolaget Black Pearls vd John Festival ser för närvarande över olika alternativ till finansiering av Onion Lake-fältets andra produktionsfas. Lösningen väntas vara klar om fyra-sex månader säger han till Direkt, men marknaden verkade inte nöjd med beskedet och sänkte aktien med 5 procent.

Inom Paulsson-sfären har det kommit ommöbleringar av fastighetsäganden under morgonen, där Fabege förvärvar Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar i Arenabolaget i Solna KB, som äger Friends Arena. Fabege, som kommer att äga två tredjedelar av arenan, meddelar att bolagets fastighetsvärde ökar med cirka 550 miljoner kronor. För Peabs del innebär affären netto ingen resultateffekt, uppger bolaget.

Aktierna rörde sig uppåt på nyheten men mycket försiktigt: Fabege ökade 0,4 procent och Peab 0,1 procent.

I USA fortsätter Thanksgivingfirandet och det innebär halvdag på New York-börserna, som stänger redan klockan 19.00 svensk tid.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?