Annons

Stockholmsbörsen: Svag uppgång håller i sig

Stockholmsbörsen håller i uppgången för den åttonde handelsdagen i rad. Thule fortsätter att dominera storbolagslistan på förhoppningar om framgångar inom nya produktområden.

Onsdagens börsuppgång håller i sig över lunch. Strax innan klockan 13 handlas breda OMXSPI upp 0,5 procent medan OMXS30 är upp 0,6 procent. Står sig uppgången till stängning blir det den åttonde handelsdagen i rad som Stockholmsbörsen avslutar på plus.

Friluftsbolaget Thule fortsätter att dominera storbolagslistan med en uppgång om 6,7 procent till 177,6 kronor efter att Jefferies International skruvat upp rekommendationen till köp och höjt riktkursen med 75 kronor till 200 kronor.

En av de tunga faktorerna bakom rekommendationshöjningen uppges vara förhoppningen om ökande försäljning i produktkategorierna barnvagnar och resväskor som Thule poängterade vid bolagets kapitalmarknadsdag förra veckan.

Byggbolaget Skanska SKA B +0,57% Dagens utveckling gick starkt redan i öppningen och har fått extra stöd av en rekommendationshöjning signerad Carnegie. Investmentbanken rekommenderar nu köp och sätter riktkursen till 220 kronor. Aktien handlas upp 3,4 procent till 186,6 kronor.

"Med en nettokassa, en stark historik av ökad utdelning per aktie och en utdelningsandel väl under 70 procent av vinsten bedömer vi att risken för att Skanska inte ökar utdelningen är väldigt låg", skriver Carnegie enligt nyhetsbyrån Direkt som tagit del av analysen.

Storbankerna går starkt. SEB SEB A -0,39% Dagens utveckling och Nordea NDA SE +1,31% Dagens utveckling tar täten med uppgångar om 1,7 procent vardera. Swedbank SWED A +0,1% Dagens utveckling klättrar 1,2 procent medan Handelsbanken är upp 0,8 procent.

Livsmedelsjättarna Ica och Axfood AXFO +0,58% Dagens utveckling pressas fortfarande av de sänkta rekommendationerna från SEB. Ica klarar sig något lindringar undan med en nedgång på 4,1 procent medan Axfood pressas ner hela 5,3 procent.

I analysen, som nyhetsbyrån Direkt tagit del av, framhåller SEB:s analytiker att Axfoods höga lönsamhet pressas av omställningen till e-handel även om satsningen som sådan får tummen upp.

Biometribolaget Fingerprint Cards ner 2,5 procent på onsdagen i spåren av en ny analytikersammmanställning från SME Direkt. Vinstvarningen för årets tredje kvartal har satt sina spår och analytikerna har nu skruvat ner snittprognosen för intäkterna med närmare 2 miljarder kronor.

Enligt en analytiker som Direkt talat med är det både en lägre marknadsandel och lägre snittpris per sensor som spökar i estimaten.

I övrigt noteras Electrolux ELUX B +1,03% Dagens utveckling ner 3 procent medan bostadsbolaget Sagax SAGA B 0% Dagens utveckling backar 1,4 procent. Båda pressas av negativa rekommendationer signerade Goldman Sachs respektive Affärsvärlden.

Medivir MVIR B -0,14% Dagens utveckling rekylerar nedåt på mid cap-listan efter den starka uppgången om 24,6 procent på tisdagen då bolaget presenterade positiva resultat från en fas2-studie av artrosläkemedlet MIV-711. Aktien handlas nu ner 6,4 procent till 70 kronor.


Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?