1515

Stockholmsbörsen: Svag uppgång håller i sig

Stockholmsbörsen håller i uppgången för den åttonde handelsdagen i rad. Thule fortsätter att dominera storbolagslistan på förhoppningar om framgångar inom nya produktområden.

Onsdagens börsuppgång håller i sig över lunch. Strax innan klockan 13 handlas breda OMXSPI upp 0,5 procent medan OMXS30 är upp 0,6 procent. Står sig uppgången till stängning blir det den åttonde handelsdagen i rad som Stockholmsbörsen avslutar på plus.

Friluftsbolaget Thule fortsätter att dominera storbolagslistan med en uppgång om 6,7 procent till 177,6 kronor efter att Jefferies International skruvat upp rekommendationen till köp och höjt riktkursen med 75 kronor till 200 kronor.

En av de tunga faktorerna bakom rekommendationshöjningen uppges vara förhoppningen om ökande försäljning i produktkategorierna barnvagnar och resväskor som Thule poängterade vid bolagets kapitalmarknadsdag förra veckan.

Byggbolaget Skanska SKA B -1,52% Dagens utveckling gick starkt redan i öppningen och har fått extra stöd av en rekommendationshöjning signerad Carnegie. Investmentbanken rekommenderar nu köp och sätter riktkursen till 220 kronor. Aktien handlas upp 3,4 procent till 186,6 kronor.

"Med en nettokassa, en stark historik av ökad utdelning per aktie och en utdelningsandel väl under 70 procent av vinsten bedömer vi att risken för att Skanska inte ökar utdelningen är väldigt låg", skriver Carnegie enligt nyhetsbyrån Direkt som tagit del av analysen.

Storbankerna går starkt. SEB SEB A +2,15% Dagens utveckling och Nordea NDA SE -0,33% Dagens utveckling tar täten med uppgångar om 1,7 procent vardera. Swedbank SWED A +3,34% Dagens utveckling klättrar 1,2 procent medan Handelsbanken är upp 0,8 procent.

Livsmedelsjättarna Ica och Axfood AXFO +1,3% Dagens utveckling pressas fortfarande av de sänkta rekommendationerna från SEB. Ica klarar sig något lindringar undan med en nedgång på 4,1 procent medan Axfood pressas ner hela 5,3 procent.

I analysen, som nyhetsbyrån Direkt tagit del av, framhåller SEB:s analytiker att Axfoods höga lönsamhet pressas av omställningen till e-handel även om satsningen som sådan får tummen upp.

Biometribolaget Fingerprint Cards ner 2,5 procent på onsdagen i spåren av en ny analytikersammmanställning från SME Direkt. Vinstvarningen för årets tredje kvartal har satt sina spår och analytikerna har nu skruvat ner snittprognosen för intäkterna med närmare 2 miljarder kronor.

Enligt en analytiker som Direkt talat med är det både en lägre marknadsandel och lägre snittpris per sensor som spökar i estimaten.

I övrigt noteras Electrolux ELUX B -0,08% Dagens utveckling ner 3 procent medan bostadsbolaget Sagax SAGA D 0% Dagens utveckling backar 1,4 procent. Båda pressas av negativa rekommendationer signerade Goldman Sachs respektive Affärsvärlden.

Medivir MVIR B +0,11% Dagens utveckling rekylerar nedåt på mid cap-listan efter den starka uppgången om 24,6 procent på tisdagen då bolaget presenterade positiva resultat från en fas2-studie av artrosläkemedlet MIV-711. Aktien handlas nu ner 6,4 procent till 70 kronor.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?