1515

Stockholmsbörsen: Studie får Fingerprint på fall

Fingerprint Cards håller jumboplatsen på storbolagslistan efter att en ny studie satt frågetecken kring säkerheten i att använda fingeravtryck för identifiering. I övrigt rör sig finbörsen i sidled medan First North bjuder på både ras och rusningar under tisdagsförmiddagen.

Stockholmsbörsen ligger fortfarande strax under nollan när klockan tickar förbi 11:30 på tisdagen. Både breda OMXSPI och OMXS30 är ner knappt 0,1 procent.

Fingerprint Cards fortsätter att ligga lågt med en nedgång på knappt 3 procent. Under morgonen har den amerikanska tidningen New York Times uppmärksammat en studie från New York University och Michigan State University som visar brister i säkerheten för apparater som använder fingeravtryck för identifiering.

Forskarna har lyckats framställa fingeravtryck som kan matcha äkta fingeravtryck vid 65 procent av tillfällena med hjälp av datorsimuleringar där gemensamma drag som finns hos alla människors fingeravtryck har satts samman.

Biometribolaget har sällskap av trädgårdsutrustningstillverkaren Husqvarna och telekombolaget Com Hem som backar 1,3 procent vardera.

Ericsson går svagt med en nedgång på 1,2 procent medan ABB faller lika mycket efter morgonens rekommendationssänkning från UBS. Enligt ett analysbrev som nyhetsbyrån Direkt tagit del av är det främst den höga värderingen som avskräcker UBS.

Industrikoncernen Lifco går i toppen mot strömmen med en uppgång på 2,5 procent. Även fastighetsbolaget Balder och industrihandelsbolaget Indutrade klättrar. Aktierna är upp drygt 1,3 procent vardera.

Sweco, ÅF och, Kungsleden och Peab står emot nedgången med uppgångar på mellan 1 och 1,2 procent.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Byggbolaget Skanska går starkast i OMXS30, upp 1,1 procent, efter morgonens besked om att bolaget tagit emot en order värd 400 miljoner kronor i USA.

Storbankerna har gått svagt under morgonen men repar sig nu något. Swedbank klättrar 0,1 procent medan SEB handlas upp 0,3 procent. Nordea och Handelsbanken handlas fortfarande ner 0,5 respektive 0,3 procent.

På First North handlas gruvaktien Auriant Mining fortsatt ner 36,2 procent efter att bolaget föreslagit en delvis garanterad företrädesemission om 329 miljoner kronor.

Bättre går det för listkollegan Arcoma. Röntgenaktien stiger 17,7 procent efter att styrelsen föreslagit två riktade nyemissioner om 10 miljoner kronor, varav den ena till Lars Kvarnhem som föreslås bli bolagets nya styrelseordförande.

Listkollegan Addvise klättrar 36,2 procent efter en omvänd vinstvarning. Orderingången har stigit med 124 procent i årstakt under årets första kvartal.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?