Annons

Stockholmsbörsen: Stora Enso i topp på lam börs

Torsdagen blev avslagen på Stockholmsbörsen som höll sig kring nollan. På bolagsfronten höjde fastighetsbolaget Castellum utdelningen för nittonde året i rad medan auktionshuset Lauritz.com vinstvarnade.

Stockholmsbörsen spenderade stora delar av torsdagen söder om nollan, men repade lite nytt mod i spåren av att den europeiska centralbanken, ECB, valde att lämna styrräntan oförändrad. När portarna slog igen för dagens handel hade det breda OMXSPI-indexet backat med 0,1 procent. Även OMXS30 landade slutligen på minus 0,1 procent.

Bland storbolagen gick skogskoncernen Stora Enso i bräschen för uppgången med 3,4 procent följt av nätmäklaren Avanza som klättrade 2,8 procent efter att ha dragit igång rapportsäsongen.  Avanzas rapport för det fjärde kvartalet 2016 kom överlag in i linje med analytikernas förväntningar enligt SME Direkt och utdelningen föreslogs till 10,5 kronor per aktie.

Andra vinnare var bostadsbyggaren Bonava som klättrade 3,2 procent, vitvarubolaget Electrolux som steg 2,3 procent samt gruvbolaget Lundin Mining som lyfte 2,6 procent. Både Goldman Sachs och Nordea har skruvat upp sin riktkurs för gruvbolaget.

I andra änden av spektret hittar vi byggbolaget NCC som backade 2,7 procent, spelbolaget Betsson som föll 1,7 procent samt medicinteknikbolaget Getinge som tappade 1,1 procent.

På torsdagen var det även dags för fastighetsbolaget Castellum att redovisa sina siffror för det fjärde kvartalet 2016. Förvaltningsresultatet landade på 560 Mkr vilket var marginellt under väntade 572 Mkr enligt SME Direkt. Castellum höjde även utdelningen för nittonde året i rad till 5 kronor per aktie som ska betalas ut vid två olika tillfällen. Aktien backade med 0,2 procent.

”Det är glädjande att vi levererar ett starkt resultat – och styrelsen föreslår höjd aktieutdelning för nittonde året i följd”, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum, i ett pressmeddelande.

Det Small Cap-listade bioteknikbolaget Neurovive rusade med 40,8 procent efter positiva prekliniska cancerdata.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för folkaktien Ericsson till sälj från tidigare neutral, men höjde samtidigt riktkursen till 53 kronor från tidigare 46 kronor. Aktien backade 1,5 procent.

Medicinteknikbolaget Episurf Medicals styrelse har beslutat om en företrädesmission på omkring 120 Mkr till en kraftig rabatt vilket fick aktien att rasa 18,8 procent.

Auktionshuset Lauritz.com tvingades vinstvarna efter att ha missat sin prognos för helåret 2016. Bolaget hade guidat för ett ebitda-resultat på 50-59 miljoner danska kronor vilket istället blev 46 miljoner. Bakom missen lurar enligt Lauritz.com oväntat låga provisionsintäkter under det fjärde kvartalet 2016. Aktien stängde på minus 4,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?