Annons

Stockholmsbörsen: Sting i Getinge

Stockholmsbörsen handlas något högre på torsdagen i likhet med de större Europabörserna som också trevar upp. Förhoppningar om att handelsförhandlingarna mellan USA och Kina ska ge resultat har bidragit till optimism under de senaste handelsdagarna. Samtidigt har ett fortsatt ymnigt flöde av delårsrapporter från bolag på de mindre listorna varit i fokus.

Klockan 14.10 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 1.647. Aktier för 6,2 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Getinge GETI B -0,34% Dagens utveckling fortsatte upp med 1,7 procent efter onsdagens avancemang på dryga 6 procent. Berenberg Bank höll på onsdagen en road show med medicinteknikbolaget.

Bland övriga storbolag steg Kinnevik KINV B -1,62% Dagens utveckling , Tele2 TEL2 B -2,14% Dagens utveckling och Ericsson ERIC B -1,99% Dagens utveckling runt 1,5 procent vardera. Volvo avancerade 0,7 procent sedan Dagens Industri rapporterat att "inflytelserika krafter" i bolagets ägarlista åter har börjat verka för att Volvo ska knoppa av affärsområdet Anläggningsmaskiner.

Tyngre gick det för Boliden BOL -1,34% Dagens utveckling som handlades ned 2,1 procent. Liknande fall syntes för gruvbolag i övriga Europa. Samtidigt gick Electrolux ELUX B -1,16% Dagens utveckling och vissa verkstadsbolag som SKF och Sandvik relativt svagt.

MTG MTG B -1,62% Dagens utveckling handlades upp 2,7 procent till 326:60 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen till köp från behåll och upprepat riktkursen 365 kronor.

Vid lunchtid släppte Instalco en rapport innehållande ökad lönsamhet som fick installationsbolagets aktie att stiga 5,5 procent.

Solenergiföretaget Midsummer har fått en uppföljningsorder från Asien värd runt 30 miljoner kronor avseende produktionsutrustning. Aktien lyfte 4,3 procent.

Den försäljning av aktier som en grupp större aktieägare i e-handelsbolaget Boozt BOOZT +1,5% Dagens utveckling aviserade på onsdagen skedde till en rabatt om 4,5 procent i förhållande till onsdagens stängningskurs. Boozt backade 4,3 procent.

Pareto Securities har inlett bevakning av Hexatronic HTRO +0,62% Dagens utveckling med rekommendationen köp och riktkurs 65 kronor. Aktien steg 9 procent till 51:30 kronor.

Pareto har även sänkt Sectra SECT B -1,28% Dagens utveckling till sälj från behåll. Sectra föll 4 procent. 

Copperstone Resources avancerade 19 procent efter att ha meddelat att den planerade prospekteringsborrningsprogrammet vid Granliden har slutförs enligt tidsplan och budget.

Tre rapportvinnare var Raysearch RAY B -5,21% Dagens utveckling som steg 7,8 procent, Motion Display som klättrade 16 procent och Cinnober som lyfte 2,0 procent. Etikettsbolaget Nilörngruppen blev däremot rapportförlorare och backade 4,2 procent.


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?